Una imatge de l’última edició de La Troiana, el 2019. Foto: Calàbria 66

La quarta edició de la mostra de teatre voluntari La Troiana s’hauria d’haver celebrat el maig de 2020, però la pandèmia i el confinament domiciliari ho van impedir. Ara, des de Calàbria 66 –que organitza aquest cicle– han decidit que no passaran un altre any sense omplir Sant Antoni de propostes escèniques. Per això, ja han començat a preparar la mostra i han fet una crida per animar les companyies de teatre a sumar-s’hi, amb l’objectiu d’engegar l’edició el pròxim maig.

En les tres edicions anteriors, hi havien participat grups de teatre vinculats a Calàbria 66 o als centres cívics Cotxeres Borrell i Casa Golferichs, entre d’altres. Actuaven a diferents espais del barri i funcionaven amb taquilla inversa, és a dir, el públic decidia quin preu volia pagar un cop acabada la funció. La idea d’enguany és tornar a oferir La Troiana tal com els espectadors la van conèixer el 2017 (incloent-hi, per descomptat, les mesures de seguretat per evitar contagis de coronavirus), però l’any d’aturada es pot fer notar. La directora de Calàbria 66, Aida Leal, reconeix que, en aquest temps, el contacte amb les companyies ha afluixat i que potser algunes han deixat de funcionar.

Però també té paraules encoratjadores: “La Troiana és un punt de trobada artístic i un bon lloc per donar-se a conèixer. A més, ara és un bon moment per tirar-la endavant perquè, malgrat tot, l’interès per la cultura no s’ha esvaït”. En la mateixa línia, el dramaturg Marc Folch, dinamitzador de Calàbria 66, recorda que l’objectiu de la mostra és oferir “un estímul i un reconeixement a la cultura de base, com són les companyies de teatre amateur”.