biblioteca Sofia

L’interior de la biblioteca, en una imatge d’arxiu. Foto: Diputació de Barcelona

La Biblioteca Sofia Barat va tancar el passat dia 1 per obres de manteniment i no reobrirà fins al gener. Aquest tancament temporal torna a posar de manifest les mancances de l’equipament i es produeix en un moment en què la possibilitat d’un trasllat és a l’aire. Concretament, l’Ajuntament ha proposat al veïnat reubicar la biblioteca al Taller Masriera, una opció que no ha acabat de convèncer tothom.

“Estem d’acord que s’ha de buscar un nou emplaçament per a la biblioteca, el que no tenim gens clar és que per traslladar-la al Taller Masriera s’hagi de perdre el Teatre Studium”, diu el president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues, referint-se al teatre dels anys 30 que hi ha a l’interior del temple. “Acceptaríem que s’hi traslladés, sempre que no afectés el teatre”, afegeix. En aquest sentit, recorda que els plans presentats fins ara suposarien la supressió de l’escenari i la conversió de la platea en sala de lectura.

Per la seva banda, la directora de la Sofia Barat, Míriam Sáez, té clar que “els equipaments han de ser per al veïnat” i que, per tant, la decisió del trasllat s’ha de prendre amb el seu vistiplau. Defensa, això sí, que la instal·lació de la biblioteca al Masriera és compatible amb altres usos i que “les biblioteques són els equipaments que més dinamitzen els barris”.

Com a alternativa al Masriera, Artigues explica que ja fa anys que els veïns van proposar la ubicació al número 41 de la ronda de Sant Pere, “un edifici propietat de la Tresoreria de la Seguretat Social que porta deu anys buit”.

Un “equipament deficient”

“L’equipament actual és deficient, li falten espais per ser una biblioteca del segle XXI i on som ara no podem créixer”, reconeix Sáez. Per exemple, assenyala que hi falta una aula d’estudi, un espai jove o un espai multimèdia. Artigues hi està d’acord. “Està mal ubicada, a un interior d’illa. S’hi accedeix a través d’un edifici privat amb horari restringit: així no pot oferir servei amb normalitat”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram