
La Mostra d’Art Jove posa en relleu la importància dels estudis artístics en l’educació. Foto: Escolàpies Llúria
L’art és una eina fonamental per “humanitzar” les persones i “crear processos intel·lectuals i d’autoconeixement”, especialment per a joves i adolescents. Ho assegura Goretti Pomé, que acaba de presentar la seva tesi doctoral a la Universitat de Barcelona amb un objecte d’estudi on la Dreta de l’Eixample és fonamental: la Mostra d’Art Jove del barri. L’estudi, que ha aconseguit una qualificació d’excel·lent, analitza l’impacte positiu de la Mostra, un projecte de promoció de l’art per a adolescents del barri que enguany arriba a la 25a edició.
Més enllà dels seus impulsors, les Escolàpies de Llúria, la tesi doctoral conclou que els beneficis d’aquests projectes s’estenen al comerç de barri, les famílies dels alumnes del batxillerat artístic del centre i l’enfortiment de les xarxes veïnals. “L’art ens ha de portar a ser més humans, connectar amb nosaltres mateixos i afavorir les interrelacions en un barri on la gentrificació i la despersonalització és tan vigent”, explica la professora i doctora Pomé.
Importància dels estudis artístics
Més enllà de ser una iniciativa d’exhibició artística, la Mostra d’Art Jove posa en relleu la importància dels estudis artístics en l’educació. Segons Pomé, “és un batxillerat que obre moltes portes en un món on la imatge s’està imposant”. Aquesta experiència permet als estudiants desenvolupar habilitats fonamentals com la creativitat, l’expressió personal i la capacitat de comunicació. A més, exposar les seves obres en comerços del barri els ajuda a conèixer les dinàmiques de la zona.
La Mostra s’organitza anualment amb la col·laboració de l’associació de comerciants de la Dreta, Coreixample i el Centre Cívic Casa Elizalde.

La façana exterior de les Escolàpies de Llúria. Foto cedida