Llibres Sant Jordi

El perímetre s’estendrà de Diagonal la Gran Via i de Pau Claris a Balmes, amb tot el Passeig de Gràcia reservat. Foto: Pexels

L’Ajuntament de Barcelona i la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han dissenyat una “superilla literària” de Sant Jordi, que pretén recuperar la normalitat prepandèmica. L’epicentre de la diada d’aquest 2022 serà el tram entre Gran Via i l’avinguda Diagonal, i els carrers de Pau Claris i Balmes. Els vehicles podran circular pels carrers perimetrals i també pels d’Aragó i València; la resta seran per a vianants. Dintre d’aquest perímetre -d’accés lliure i sense restriccions d’aforament- hi haurà dos espais: l’eix del Passeig de Gràcia estarà reservat per a llibreters i floristes professionals, i a l’eix de rambla de Catalunya s’hi instal·laran les associacions i entitats. Com sempre, hi haurà parades a altres espais de la ciutat.

La proposta, consensuada entre el Consistori, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes, no impedirà la presència de parades i activitats en altres indrets de la ciutat, però sí que esponjarà tota una zona cèntrica habitualment molt congestionada durant la diada, a base de tallar el trànsit rodat i distribuir més les parades dins d’un perímetre de 140.000 metres quadrats (20 camps de futbol).

Una idea del 2020

Segons ha informat el regidor de Cultura Jordi Martí, de fet, l’Ajuntament recupera i actualitza així la idea de Sant Jordi que tenia preparada i s’havia de posar en marxa l’any 2020 quan va esclatar la pandèmia. El canvi respecte a aquella proposta per descongestionar els carrers del centre i l’Eixample és el pes de Passeig de Gràcia que, després de l’experiència del Sant Jordi de l’any passat, han volgut incorporar com un dels eixos de la zona perimetrada.

Altres espais amb parades

Pel que fa a la diada fora d’aquest perímetre, hi ha espais com la Rambla on encara no està tancat si hi haurà parades, com un any qualsevol. En canvi, ja és segur que els llibreters i floristes professionals disposaran d’altres espais en exclusiva, repartits per diferents punts de la ciutat. En concret, són la Plaça Valdivia, Passeig Lluís Companys, plaça de la Vila de Gràcia, plaça d’Orfila, plaça Sarrià, Espai Poblenou-Pallars-Llacuna-Pujades, plaça Reial, plaça Universitat, i Passeig Sant Joan/Arc de Triomf.

Aquest any, les entitats, associacions, altres col·lectius i particulars que vulguin tenir parada durant la diada ho podran sol·licitar a través del programa DRAC de tramitació en línia dels permisos i llicències municipals preceptius.

Sant Jordi de “normalitat”

“Serà un Sant Jordi obert, on tothom podrà passejar amb tranquil·litat; una edició activa i molt més fluida on la gent podrà gaudir d’apropar-se (de nou) als seus escriptors per signar llibres”, ha vaticinat el president de la Cambra, Patrici Tixis. “És una oportunitat per tornar a la normalitat”, ha reblat.

Tant Tixis,  com Martí, com la presidenta del Gremi de Llibreters han pronosticat que el d’enguany serà un “bon Sant Jordi” i que marcarà el retorn a la “normalitat”. De fet, no estan previstes restriccions d’aforament ni de mobilitat a l’interior d’aquest perímetre. I, d’altra banda, com que és una celebració al carrer, en principi tampoc serà precís l’ús de la mascareta. Això sempre que no hi hagi retrocessos en l’evolució de la pandèmia, han puntualitzat els responsables de l’organització, sempre.

“Tenim una gran oportunitat de tornar a la normalitat, i de demostrar arreu del món la capacitat que tenim de disposar l’espai públic ordenament, i ser l’enveja de moltíssimes ciutats”, ha sostingut Patrici Tixis.

Jornades prèvies

La diada de Sant Jordi tindrà també vigília al carrer. Els dies 21 ia 22, els establiments de venda de flors i llibres podran muntar les seves parades davant de la botiga; també ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors. Maria Carme Ferrer s’ha mostrat especialment contenta d’aquesta possibilitat i de les “facilitats” que ha dit han trobat en l’Ajuntament per organitzar plegats el disseny del dispositiu.

De la mateixa manera, tal i com s’ha vingut fent els últims anys, el dia de Sant Jordi, l’Ajuntament de Barcelona, sota el paraigües de Ciutat de la Literatura UNESCO, organitzarà el tradicional esmorzar de Sant Jordi. L’acte s’organitzarà en col·laboració amb la Cambra del Llibre i els diferents gremis i associacions d’escriptors, i tindrà lloc al Palau de la Virreina.