Institut Angeleta Ferrer

Alumnes de l’Institut Angeleta Ferrer fent un documental en el marc de ‘Cinema en curs’. Foto: Twitter (@abaoaqu_)

Conèixer el barri on vius, descobrir la seva història i la seva gent. Estudiar la biografia de la persona que dona nom al centre educatiu on passes les hores. Aprendre a retratar tot això i, fins i tot, convertir-ho en art. Tots aquests propòsits no acostumen a formar part del currículum de les assignatures tradicionals, però poden ser tan importants com entendre les equacions de segon grau o analitzar sintàcticament les oracions subordinades. Al nou Institut Angeleta Ferrer, situat al Fort Pienc, ho tenen clar, i per això formen part de dos projectes innovadors.

Es tracta de Cinema en curs i Fotografia en curs, tots dos creats ja fa anys pel col·lectiu artístic i educatiu A Bao A Qu. Fanny Figueras, professora d’arts a l’Angeleta Ferrer, ha acompanyat els alumnes del Fort Pienc en aquests projectes al llarg dels últims mesos i es mostra satisfeta de com ha anat tot plegat. En el cas de Cinema en curs, el resultat de la feina dels alumnes és un documental que es projectarà aquest dijous a la Filmoteca de Catalunya, juntament amb les creacions d’estudiants d’altres instituts de la ciutat.

Tal com detalla Figueras, la idea inicial del film dels seus alumnes era explicar la creació de l’institut i els més de setze anys de reivindicacions veïnals que, finalment, aquest curs l’han fet realitat. Això els va portar a parlar de la mestra i pedagoga Angeleta Ferrer, a qui deuen el nom del centre i potser alguna cosa més. “Un estudiant va descobrir que el seu avi havia estat alumne d’Angeleta Ferrer”, assegura Figueras, exemplificant la màgia de projectes com aquest.

“L’objectiu és educar la mirada”

En tot el procés, els alumnes de 1r i 2n d’ESO d’aquest institut han comptat amb la guia de la cineasta Verònica Font. Així, han après tota la feina que hi ha darrere d’una pel·lícula i han descobert “un tipus de cinema que segurament no coneixien”, diu Figueras. Tanmateix, matisa que “l’objectiu no és formar cineastes, sinó educar la mirada”.

El mateix passa amb Fotografia en curs, que des de l’Angeleta Ferrer han vinculat a un projecte propi que es diu Retratem el barri. Es va fer per primer cop el curs passat, quan l’institut encara estava ubicat als barracons del recinte de l’Escola Industrial. Aleshores van retratar el barri que els envoltava, l’Esquerra de l’Eixample, però ara per fi han pogut centrar-se en el Fort Pienc, casa seva.

“Els alumnes descobreixen alhora la fotografia i el barri”, celebra Figueras. Els nois i noies no només retraten diversos espais del barri, sinó que també fotografien veïns i veïnes que tenen a veure amb aquest espai. “Han de decidir què volen fotografiar des de la seva mirada, què volen que quedi per a les generacions futures”, afegeix la professora. Per exemple, una botiguera els va dir que tancaria el negoci per jubilació i ells van tenir clar que l’havien de retratar. Amb tot, aquesta i altres imatges formaran una exposició que es podrà veure a final de curs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram