Boira pol·lució

Imatge d’arxiu de boira per pol·lució a Barcelona. Foto: Nazaret Romero/ACN

La contaminació continua sent un problema a escala global, nacional i també local. Així ho demostra el darrer informe sobre la qualitat de l’aire d’Ecologistes en Acció. Segons aquest document, a Catalunya, l’any passat tota la població del país va respirar aire contaminat en algun moment i prop de tres quartes parts va respirar aire contaminat per damunt dels límits legals que la Unió Europea marca per a l’any 2030.

L’informe situa Barcelona i l’àrea metropolitana com un espai especialment contaminat, on se superen els valors establerts “de manera àmplia i generalitzada”, detalla el document. En concret, les zones més afectades per la contaminació són el port de Barcelona i l’aeroport del Prat. Pel que fa al tipus de contaminant que més afecta la població, l’ozó és el més abundant i està especialment present a l’aeroport.

Malgrat que es tracta de xifres alarmants, el document també destaca que hi ha hagut una significativa millora de la qualitat de l’aire a Catalunya respecte dels darrers anys. En aquest sentit, detalla que l’any passat, per primera vegada des de l’entrada en vigor de la normativa europea de contaminació, la ciutat de Barcelona va complir el límit legal anual d’emissions de diòxid de nitrogen. Amb tot, l’àrea metropolitana no ho va fer.

Davant d’aquesta realitat, es posa sobre la taula l’eminent necessitat de continuar treballant per reduir els nivells de contaminació, tal com marca la legislació europea, que obliga les comunitats autònomes a fer plans de millora de la qualitat de l’aire. Des d’Ecologistes en Acció asseguren que la via per fer-ho és disminuir el trànsit, promoure l’estalvi energètic, millorar les tècniques industrials, penalitzar l’ús del dièsel, reduir l’ús de l’avió i controlar més les emissions dels vaixells, entre altres mesures.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram