Més de 2,3 milions de catalans van participar en el 9N. Foto: ANC / Galdric Peñarroja

Més de mig milió. Aquest és el nombre de barcelonins i barcelonines que van participar diumenge en la ‘consulta’ del 9N, que a escala catalana va registrar més de 2,3 milions de participants i que va deixar –com ja s’esperava– el Sí-Sí com a clar vencedor, amb un 80,76% dels vots.

A la ciutat, amb 149 punts de votació habilitats, el 9N es va viure intensament des de primera hora. Com a la resta del país, a dos quarts de vuit del matí els voluntaris –més de 40.000 a tot Catalunya– ja estaven als punts de participació preparats per materialitzar una jornada que no hauria estat possible sense ells. Emoció, alegria, il·lusió i esperança van ser algunes de les paraules que la majoria d’ells van repetir més intensament al llarg d’un dia que passarà a la història.

A diferència d’altres indrets del país, on es va produir algun incident –com a Girona o a Cardedeu–, a Barcelona la jornada va estar marcada per la normalitat i per la imatge de les cues de gent esperant per poder votar. En molts casos, les fileres vorejaven tota l’illa del punt de votació en qüestió.
Els resultats barcelonins, força similars als del conjunt del país, van deixar el Sí-Sí com a clar vencedor amb el 78,42% dels vots. Tanmateix, a la ciutat hi va haver un percentatge lleugerament més elevat de Sí-No (12,88%) respecte als resultats del conjunt del país (10,07%). El No va fregar, en ambdós casos, el 4,5%.

LA PARTICIPACIÓ, L’ÈXIT
Però més enllà dels resultats, l’èxit de la jornada de diumenge va ser, sens dubte, la participació. Ni les previsions més optimistes imaginaven que es pogués arribar al total de 2,3 milions de participants en el conjunt del país, una xifra que ha tornat a demostrar que la societat catalana vol decidir lliurement el seu futur polític.

Com a referència –si bé salvant les distàncies–, els 507.454 vots d’aquest 9N a la ciutat gairebé dupliquen els 257.645 que va registrar la consulta popular que Barcelona Decideix va organitzar el 10 d’abril del 2011.

Llargues cues al districte per participar en la jornada

L’Eixample va ser un dels districtes de Barcelona on la imatge de les cues de gent per poder votar va veure’s més. A l’Escola Sagrada Família (carrer Urgell amb Londres), un dels punts de votació habilitats al districte, la filera de gent va arribar a fer la volta a l’illa de cases i l’espera per poder votar va ser, en molts casos, de pràcticament una hora.

A la cua, l’ambient era festiu, cívic, com totes les mobilitzacions que s’han dut a terme a favor del dret a decidir i de la independència de Catalunya. Hi havia moltes famílies amb nens i molta paciència malgrat la pluja que va caure en alguns moments. I molta gent ja portava la butlleta omplerta i ho tenia tot a punt per votar en una jornada que qualificaven d’“històrica”.

EL 10N, TAMBÉ
Ahir les cues es van tornar a repetir a les delegacions territorials del Govern, com el Palau Robert, on els ciutadans que diumenge no van poder participar en la ‘consulta’ poden fer-ho ara durant 15 dies. Un fet que encara farà créixer més la reeixida xifra de participació.