
El local de la cruïlla de Rocafort amb Consell de Cent ja fa dies que té la persiana abaixada. Foto: Línia Eixample
Els globus de l’entrada fan pensar que la Ferreteria Andreu del 115 del carrer Rocafort està de celebració. Tècnicament, ho està. Aquest dilluns va inaugurar el seu nou local, però és una inauguració que al seu propietari, Enric Soler, li hagués agradat no haver de fer. I és que uns metres més amunt dels globus, a la cruïlla –de dos eixos verds– del carrer Rocafort amb el de Consell de Cent, encara hi ha el cartell on es pot llegir “Ens traslladem”, que des de fa unes setmanes va penjar per avisar que marxaven a aquest nou local més petit a pocs metres del mateix carrer Rocafort.
El motiu? La propietat no els ha renovat el lloguer després de ser la ferreteria del barri des del 1951. “No ens han donat cap explicació. No sabem quin negoci s’hi farà ara, tot i que ho intuïm. El que queda clar és que no serà un tipus de comerç petit més de barri, serà més genèric”, explica Soler. El propietari de la ferreteria afegeix que no es van plantejar negociar amb els amos del local perquè ja tenien un preu molt alt de lloguer. “Estàvem pagant 3.800 euros i els últims deu anys han estat molt durs, així que nosaltres no vam anar a pregar que ens renovessin el contracte perquè el que teníem era molt complicat d’assumir”, insisteix.
És aquí on explica que la ubicació a la cruïlla amb el doble eix verd els va ajudar molt. “Consell de Cent pacificat ens ajudava molt perquè la gent que passejava venia a la botiga”, diu. A més, Soler també lamenta que perdre un local de quatre aparadors per un de més petit també es nota. “La sort que hem tingut és que el trasllat ha sigut molt a prop i també ajudarà a mantenir els clients, tot i que és més petit”, comenta.
“Ens hem de diferenciar”
Tot i la influència del preu del lloguer a l’hora de marxar, Soler fa una anàlisi més profunda sobre la situació del petit comerç: “No és només pel lloguer que hem hagut de marxar. Les compres per internet no ajuden, la gent ve aquí i fa una foto a una perforadora i després la busca més barata”.
Mirant al futur, Soler considera que negocis com el seu han de diferenciar-se amb el servei. “La gent compra per internet i s’equivoca, perquè no sap el que agafa, i si ho fas a la botiga, nosaltres podem aconsellar-la i fer escollir bé. Volem que la gent se senti ben atesa. Ens hem de diferenciar en això”, conclou.
La Ferreteria Andreu ha estat 74 anys al mateix lloc i és un negoci familiar que Soler va heretar del seu pare, de la mateixa manera que va fer el seu pare amb el seu avi: “Buidant la ferreteria vaig trobar una calcamonia en un vitrall que vaig posar quan era petit perquè havia viscut allà. I t’adones que fa pena marxar”. Ara, si tot va bé, l’heretarà el seu fill, en Jaume, però tot depèn que un trasllat forçós surti bé.
El lloguer també escanya el comerç a Barcelona: “Fins i tot les grans marques han de tancar locals”