Les eleccions espanyoles del passat 20 de desembre no van ser dolentes per a l’independentisme, però tampoc es pot dir que fossin bones. ERC, amb nou diputats, i CDC –sota la marca Democràcia i Llibertat–, amb vuit diputats, van veure com la formació més votada va ser En Comú Podem, que va aconseguir 12 representants al Congrés. Ara, la manca d’acord entre els principals partits espanyols per formar govern dóna una nova oportunitat a l’independentisme per mobilitzar els seus votants el pròxim 26 de juny.

ERC i CDC, que aquesta vegada no es presenta en coalició, tornen a apostar pels mateixos candidats. Els republicans ho fan per la dupla Gabriel Rufián-Joan Tardà, amb Rufián com a número 1, mentre que la candidatura convergent l’encapçalarà Francesc Homs, que va derrotar en unes eleccions primàries Sílvia Requena. Les dues formacions hauran de competir entre elles per atraure el vot independentista, però al mateix temps hauran d’intentar retallar la distància que els va separar el 20D de la candidatura d’En Comú Podem liderada per Xavier Domènech, el qual torna a afrontar el repte al capdavant de la formació que impulsa Ada Colau.

“Sortim a guanyar. Nosaltres sí que podem, tenim les majories socials per fer-ho”, va declarar fa uns dies Rufián en una entrevista a l’Ara. Durant aquesta entrevista, el republicà també va assegurar que “votar Podem a Catalunya és rendir-se, és demanar permís”. D’altra banda, el candidat convergent, Francesc Homs, va assegurar en un acte de suport als imputats del 9N que “el 26J hem de tornar a les urnes per defensar Catalunya”.

BATET PER CHACÓN
L’única cara nova per al 26J és la socialista Meritxell Batet, que substitueix Carme Chacón al capdavant de la llista del PSC després que aquesta última renunciés a finals d’abril a repetir com a candidata dels socialistes catalans. Batet té el repte de millorar els vuit diputats socialistes de les darreres eleccions. Tot i que ja eren uns resultats dolents per al PSC, les enquestes tampoc són ara gaire prometedores.

Per últim, Ciutadans, amb Juan Carlos Girauta repetint com a candidat, voldrà millorar els 5 diputats aconseguits, que van suposar una decepció després que les enquestes prèvies els van situar amb opcions de victòria; mentre que el PP de Jorge Fernández Díaz té totalment assumit que la seva batalla no passa per Catalunya.

 

La CUP i Unió, absents

El 20D va tenir una absència entre les formacions polítiques catalanes, la CUP. Ara a aquesta llista cal afegir-hi Unió, que va anunciar a mitjans d’abril que no repetiria.

Els democristians, després de no aconseguir cap diputat en els darrers comicis, en els quals van presentar Josep Antoni Duran i Lleida com a candidat, han decidit no tornar-ho a intentar. “No podem articular una proposta electoral a curt termini. No ha estat una decisió fàcil. L’hem pres amb el cap”, va explicar Ramon Espadaler. Tot i això, Espadaler va dir que la seva formació té futur perquè representa l’espai del “catalanisme centrat”. Un espai que el líder d’Unió veu orfe, motiu pel qual el partit ha recomanat a la militància que voti en blanc perquè, segons Espadaler, “cap partit recull els nostres plantejaments”.

D’altra banda, els motius de la CUP per no presentar-se són coneguts. La formació de l’esquerra independentista, tal com va explicar abans del 20D en el seu Consell Polític celebrat a Perpinyà, considera que “no té sentit presentar-s’hi”. “No ens presentem a unes eleccions a les quals no ens sentim interpel·lats a fer-ho. El Parlament espanyol no és un marc d’oportunitat per a la consecució de la independència”, van afirmar els cupaires el mes de novembre a Perpinyà.

En aquesta ocasió, caldrà veure si algun membre de la CUP, tal com va fer l’exdiputat Quim Arrufat, recomana el vot per En Comú Podem o no.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram