Barri espai de convivència i Drets dels Infants i Adolescents són dues de les principals iniciatives que la FAVB té en marxa i que tenen com a objectiu principal, segons la federació, que els veïns puguin gaudir “d’uns barris i unes ciutats vivibles”. En aquest 2020, el barri del Raval serà el principal protagonista d’aquestes dues iniciatives.

La primera d’aquestes té com a finalitat principal facilitar un diagnòstic de la realitat del barri a les entitats i els agents que hi treballen, al mateix temps que es crea un espai de treball comú per a totes elles.

Segons les darreres dades, poc més de 100.000 persones viuen actualment al Raval. No és cap secret, però, que aquest és el punt de la ciutat demogràficament més complex; és un dels barris amb una xifra d’immigració més alta (amb persones que arriben d’arreu del món), però on també conviuen veïns de tota la vida i moltíssims turistes. Aquesta confluència de personalitats converteix el Raval en un dels punts més multiculturals, no només de la ciutat, sinó del conjunt del país.

Però en les darreres dècades, segons considera la FAVB, el barri ha patit “canvis no sempre dirigits a millorar la qualitat de vida dels seus veïns”. Un d’aquests es remunta als anys anteriors a la celebració dels Jocs Olímpics, amb el Pla de Reforma Interior del Raval (PERI), que volia crear espais per oxigenar el barri i “fer-li una rentada de cara”. Malgrat aquestes bones intencions, però, bona part del barri van acabar transformant-se en punts que ara són d’interès turístic, cosa que es tradueix en un augment de preus i que provoca l’expulsió de molts veïns de tota la vida, que no poden assumir la pujada dels costos com el lloguer i altres necessitats bàsiques.

Per això, durant molts anys elBarcelona Expert Center (BEC) ha impulsat enquestes als veïns (fins i tot als més joves) per saber quins punts i aspectes millorarien. I d’aquestes consultes als més menuts, precisament, neix la segona iniciativa, la que vol vetllar per les necessitats dels més menuts.

En aquest sentit, Drets dels Infants i Adolescents treballa directament a les escoles, fent xerrades on s’explica als nens i les nenes que tenen uns drets i que és el seu dret i el seu deure fer-los mantenir. La iniciativa aborda problemàtiques com l’assetjament (i en diferents tallers els dona eines per saber detectar casos i saber com actuar) o la manca d’espais de joc, com els parcs, als carrers i les places del barri. La FAVB considera que el lleure és, precisament, un dels principals drets dels més menuts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram