bascula

Foto: Freepik

Els casos de pacients amb trastorns de la conducta alimentària (TCA), com l’anorèxia i la bulímia, han augmentat en els últims cinc anys a Catalunya. La prevenció d’aquests trastorns és molt important, especialment en l’etapa infantil i juvenil. Per això es recomana als pares reduir la influència dels factors de risc, com ara el seguiment de models ideals de bellesa, mitjançant una escolta activa i, a la vegada, promoure entre els joves actituds positives i habilitats per fer front a la pressió social.

Un cop diagnosticat, cal abordar el trastorn tot combinant aspectes psicològics, nutricionals i físics. Per fer-ho es necessiten equips multidisciplinaris formats per psicòlegs, endocrinòlegs i dietistes. Les teràpies poden ser individuals, de grup i amb famílies, un àmbit on les intervencions tenen molts efectes positius.

A la vista de les xifres actuals –85.397 persones declaren tenir un TCA, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya–, la Generalitat ha activat un pla de xoc que incorporarà més professionals, més places hospitalàries, més atenció especial i especialitzada als centres de salut mental i la implantació d’unitats d’expertesa en TCA per als casos greus als hospitals.