dieta sana

Foto: Freepik

Hi ha molts tipus d’obesitat. Alguns són d’origen genètic o bé un efecte d’algun altre problema fisiològic, però la gran majoria dels casos, sobretot els que afecten els més joves, tenen a veure amb els mals hàbits nutricionals. I aquests són, precisament, els casos que es poden prevenir, i que s’han de prevenir si volem evitar que els nens i els adolescents pateixin també obesitat quan siguin adults.

L’obesitat és una malaltia cada cop més consolidada a la nostra societat i que presenta molts riscos per a la salut, com la diabetis tipus 2 i les malalties cardiovasculars. Les autoritats sanitàries estan molt preocupades per l’augment d’infants i d’adolescents que ja pateixen alguna d’aquestes malalties a conseqüència del sobrepès i de l’obesitat.

Associem aquest problema a una mala dieta, allunyada de la dieta mediterrània clàssica, però l’assumpte és més complex. El sedentarisme hi contribueix molt, per exemple. També alguns hàbits que no ens resulten sospitosos, com ara l’alteració dels horaris dels àpats o l’abús de determinats tipus d’aliments, com els carbohidrats o els sucres.

Les 4 claus

  1. Regularitat: Saltar-se àpats, com l’esmorzar, és la principal raó d’ansietat i d’afartaments, sobretot en adolescents
  2. Racions: La mida exagerada dels plats, sobretot si no són equilibrats, és un dels principals factors de l’obesitat
  3. Equilibri: Tant a casa com a l’escola o a l’institut, els àpats han d’incloure sempre fruites i verdures
  4. Sedentarisme: L’oci vinculat a les pantalles i la manca d’exercici físic són hàbits que multipliquen el risc de sobrepès
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram