La xifra de persones amb malestar emocional augmenta dia a dia i el consum de psicofàrmacs comença a tornar-se una rutina tant per a joves com per a adults. Segons una enquesta de Salut a Catalunya, el 22,5% dels majors de quinze anys s’han sentit sols o pateixen malestar emocional. Davant aquest repte, la Generalitat ha impulsat el programa de Prescripció Social i Salut, que aborda els trastorns lleus d’ansietat i depressió sense fàrmacs mitjançant la participació dels pacients en activitats comunitàries de diversos tipus, com les culturals, les esportives o les relacionades amb la natura.
Aquest programa s’adreça a persones amb solitud no volguda i a les que tenen baixa participació social, dos casos en què la farmacologia no evidencia grans beneficis. En canvi, les proves demostren que la prescripció social permet que surtin de la consulta del metge per resoldre els seus problemes.
Des del 2017 s’han ofert formacions a professionals de tots els centres de primària catalans per incidir en la participació comunitària abans de recórrer a la medicalització. Fins ara, 8.131 persones s’han pogut beneficiar del programa.