Un partit de principis del segle passat a tocar del temple. Foto: Diputació

En l’imaginari futbolístic col·lectiu, a la ciutat i a Catalunya, l’Europa és el club de Gràcia. Però no sempre ha estat així. De fet, el club va néixer a l’Eixample, per ser més exactes al barri de la Sagrada Família.

El 5 de juny del 1907, a la bodega La Roca, situada al número 290 del carrer de Sicília, es fundava el club, resultat de la fusió de dues entitats, el Provençal i el Madrid de Barcelona. Els primers anys de vida de la nova entitat també van estar vinculats al barri; els seus primers partits (encara no federats) van ser en un camp en uns terrenys del carrer de la Indústria.

Abans de marxar cap al districte de Gràcia i començar a escriure la història del club al carrer Sardenya, el jove Europa encara jugaria en dos camps més a tocar del temple: el primer situat a la confluència dels carrers Mallorca, Sicília, Provença i Nàpols (l’any 1909) i tres anys més tard hi hauria una petita mudança al solar comprès entre els carrers Mallorca, Provença, Marina i Lepant, a l’altre costat de la basílica, que aleshores s’estava construint.

VINCULAR-SE AL BARRI
Des de l’Àrea Social del club s’ha volgut recuperar aquests anys de la història de l’entitat. Per això, en els darrers anys s’han organitzat xerrades, exposicions i altres activitats (fins i tot en el marc de la Festa Major del barri) per reivindicar i donar valor a l’època en la qual el club escapulat va viure a la Sagrada Família.

Igualment, en les darreres temporades el club ha ampliat accions com l’encartellada dels dies de partit als carrers del barri de la Sagrada Família, molt pròxim al Camp d’en Grassot, on és el Nou Sardenya.