Inici de la 45a edició de la Cursa El Corte Inglés, una gran cita social, esportiva i solidària a Barcelona. Foto: ECI
Hi ha persones que tenen el do de saber descriure amb precisió què pensen, què els inquieta, què els fa patir i què els fa gaudir. Són experts comunicant emocions. “Ahir vaig patir a la Cursa El Corte Inglés. Era de 10 quilòmetres, però tant és. Tant se val que sigui de 10 quilòmetres, de 200 metres o una marató. Pateixo i he patit sempre. Córrer i patir pot semblar una bajanada. A molts, però, ens apassiona”, se sincera a X —antic Twitter— Miquel Pucurull (Barcelona, 1938). Amb 86 anys, té una voluntat de ferro i un amor incondicional per córrer, i també, dues filles, quatre nets i dos besnets.
Pucurull, que és savi, comparteix amb punteria com és el seu amor per les gambades i també per què la Cursa El Corte Inglés s’ha convertit en una cita ineludible per a moltes persones, tant corredors com espectadors. Les 40.000 inscripcions disponibles —i gratuïtes— es van esgotar i, diumenge, Barcelona va tornar a respirar l’aroma d’una cursa popular que recorre el cor de la ciutat. Un punt de trobada i un esdeveniment social, esportiu i també solidari, perquè, des de 1986, la cursa s’associa a una entitat. En aquest cas, en la 45a edició, n’ha estat la Fundació Xana.
És agraït observar les cares, les postures corporals i els rituals dels participants. Alguns van sols, altres amb amistats, amb la parella, la família… N’hi ha que desconnecten i es motiven amb la música, qui té ganes de superar la seva marca personal a la cursa o qui la correrà amb el cronòmetre tranquil.
Una postal de la ciutat
“Tant se val”, com diria Pucurull, l’important és gaudir del moment. I això és el que van fer els qui van sortir a les nou del matí —en un bon dia, malgrat les previsions meteorològiques— davant l’avinguda Diagonal número 617, des de la porta del Corte Inglés Diagonal. El recorregut és una gran postal de Barcelona: plaça Francesc Macià, plaça Cinc d’Oros, Passeig de Gràcia, carrer Aragó, carrer Viladomat, Gran Via de les Corts Catalanes, carrer Marina, carrer Casp, ronda de Sant Pere i plaça de Catalunya.
La meta, ubicada a plaça de Catalunya, es va tancar a les 11.30 hores. Molt abans van arribar els guanyadors de la Cursa El Corte Inglés. El català Artur Bossy, amb un temps una mica inferior a la mitja hora —en concret, 29m 53s— va ser el vencedor en categoria masculina, mentre que la marroquina Douae Ouboukir, amb 31m 48s, es va imposar en la femenina.
“És un matí per compartir els valors de l’esport, que són molt importants per combatre qualsevol cosa que et pugui passar a la vida. La major part de les vegades no ens adonem de la sort que tenim d’aixecar-nos cada dia de manera natural. Hi ha moltes famílies patint i molts nens als hospitals. Si hi anem, ens adonarem que som afortunats”, li explicava Luis Enrique Martínez a Ruth Gumbau, a Esport 3, poc abans de l’inici de la cursa.
Visibilitat
L’entrenador del PSG i extècnic del Barça, Real Club Celta de Vigo o Associazione Sportiva Roma és el fundador de la Fundació Xana, l’entitat social beneficiària de la cursa de 2025. “Per a la fundació significa una enorme oportunitat per a donar visibilitat a la problemàtica que viuen tantes famílies i és un gran altaveu que ens permet fer arribar a un públic més extens quina és la nostra labor, els nostres objectius de futur i continuar creixent per poder ajudar a més famílies”, va explicar fa dies Bela Cullell, directora de la Fundació Xana.
Força corredors van participar en la cursa amb la mateixa samarreta solidària que lluïa Luis Enrique i que El Corte Inglés va posar a la venda. L’edició, limitada i de la marca esportiva Under Armour, ha estat dissenyada per Edgar Plans. “La samarreta que ha dissenyat l’Edgar amb la imatge de la superheroïna transmet molt bé l’energia de la Xana, el somriure que sempre tenia i la seva simpatia”, va assegurar Elena Cullell, patrona fundadora de la Fundació i mare de la Xana.
“Per a mi és un orgull haver participat en el disseny de la samarreta i del cartell de la cursa perquè soc molt aficionat a córrer i perquè es tracta d’un aspecte solidari que se celebra a Barcelona, una ciutat que m’encanta. He volgut fer un cartell que es vinculés a la ciutat a través del Pla Cerdà i l’Eixample”, va exposar l’artista Edgar Plans.
La missió de la Fundació Xana, ubicada a Gavà, és oferir assistència integral i acompanyament a infants i joves afectats per malalties oncològiques i altres malalties greus, així com a les seves famílies. “Volem ser un puntal de suport en tots els àmbits —emocional, físic i econòmic, i també organitzatiu— per contribuir que el mal tràngol que passen els menuts i menudes i les famílies sigui tan suportable com sigui possible i amb la màxima assistència”, es pot llegir al seu web.