
Foto: Espai Línia
L’Espai Línia (carrer Girona, 52) presenta l’exposició audiovisual Passat, present i futur del periodisme LGTBI+, que repassa com s’ha expressat el col·lectiu a través dels mitjans de comunicació al llarg de la història. Des del desert comunicatiu d’abans de la República, quan la pressió social, i també institucional, impedia qualsevol mostra de suport directe, fins a l’actualitat, un moment en què la normalitat progressa adequadament.
Entre l’una i l’altra, l’exposició reivindica l’etapa més important, la Transició, el moment en què van néixer les primeres publicacions LGTBI+ a Catalunya i quan es van construir els grans referents del col·lectiu.
La Transició va ser el moment en què van néixer les primeres publicacions LGTBI+ a Catalunya
Andreu Asensio, comissari de la mostra, explica que, “si bé fins al franquisme hi havia una certa tolerància respecte a les relacions privades, a ningú li passava pel cap reivindicar obertament el que avui entenem com a periodisme LGTBI+, perquè podia significar, com a mínim, la mort social”.
Després de la negror de la dictadura es va obrir una llum durant la Transició. “Persones com Armand de Fluvià, Jordi Petit, Maria Giralt o Empar Pineda van desafiar la legalitat franquista i van posar les bases de la normalitat que vivim avui dia, tant a través de la premsa especialitzada com amb les seves aparicions als mitjans de comunicació massius per explicar la realitat del col·lectiu LGTBI+”, declara Asensio.
República i Transició
L’exposició s’inicia amb una cronologia que repassa algunes de les dates clau del procés de normalització del col·lectiu als mitjans de comunicació. Els anys de la República són uns anys de llibertat, tot i que les convencions socials encara són massa estrictes perquè l’homosexualitat es pugui viure públicament.
En el marc de la Transició, l’exposició repassa les diverses publicacions especialitzades que van començar a aparèixer a Catalunya a partir del 1975. En són exemples Debat Gai, Infogai, Revista Lambda, Dones en Lluita, La Pluma…
Per acabar, l’exposició ofereix una reflexió sobre com ha de ser el futur de la comunicació inclusiva amb el col·lectiu. Cal abordar les qüestions amb naturalitat, incloure el col·lectiu en notícies positives i no només en l’àrea de successos o reivindicacions i, sobretot, cal consultar les fonts autoritzades a l’hora d’informar.
Impulsada per l’Espai Línia i comissariada pel periodista Andreu Asensio i la dissenyadora gràfica Marga Moreno, Passat, present i futur del periodisme LGTBI+ és una aposta singular i atrevida pel periodisme LGTBI+ i la manera com es va desenvolupar, des de la República fins a l’actualitat.