Restaurant Tío Papelón

L’oferta gastronòmica veneçolana al barri és molt variada. Foto: Tío Papelón

Si un veneçolà veí de Barcelona vol sentir-se com a casa, sap a quin barri ha d’anar: a la Sagrada Família. En els últims anys, els negocis (sobretot bars i restaurants) regentats per veneçolans s’han multiplicat a la zona. El primer va ser el restaurant El Rincón de la Abuela Venezolana, al 470 del carrer Mallorca, però cada cop s’hi han anat afegint més. És el cas del Tío Papelón, propietat d’Ángel Higuera, que va tenir clar des del principi que el seu local havia d’estar al barri. “Sabia que la majoria d’habitants i restaurants veneçolans estaven aquí, per això vaig triar aquesta ubicació”, explica.

D’aquella decisió, la d’obrir un restaurant al 247 del carrer Sicília, ja en fa dos anys i mig. En aquell moment, feia quatre anys que vivia a Barcelona: hi va venir perquè la situació del seu país li generava “inseguretat” i perquè hi tenia la seva germana. Un cas semblant és el de la Xiomary Rubio, una psicòloga veneçolana que va arribar a la ciutat fa nou anys per estudiar un màster d’un any, i s’hi va acabar quedant “perquè la situació a Veneçuela s’estava complicant”. Davant d’això, va decidir fer un gir de 180 graus i va obrir la pastisseria Pittier, especialitzada en dolços veneçolans i ubicada al carrer Castillejos, 252.

“Al barri hi ha molta companyonia”, afirma la propietària d’un d’aquests negocis

En el seu cas, la ubicació escollida va ser “casualitat”, però ara es mostra contenta de treballar en una zona on els comerciants veneçolans han fet pinya, ja no només entre ells, sinó també amb la resta de botiguers del barri i amb el veïnat. “Hi ha molta companyonia”, celebra Rubio.

En aquesta línia, Higuera reconeix que, en obrir el seu negoci, va tenir molta cura de no oferir exactament el mateix que els seus compatriotes: “Hi ha amistat, no competència”, assegura. I li ha anat bé, fins i tot tenint en compte que la meitat de la vida del seu negoci ha estat en pandèmia: “Com que ja feia enviaments a domicili abans, només vaig estar completament aturat tres dies”, recorda.

Emprenedors de mena

“Els veneçolans som gent emprenedora”, diu Rubio amb orgull. Higuera ho comparteix i defensa que és precisament per això que la gastronomia del seu país està de moda a Barcelona, perquè ells s’ho han guanyat amb “constància i obstinació”.