Una floristeria de la Sagrada Família tancada. Foto: Mar Vila / ACN

Després de deu caps de setmana sense poder aixecar la persiana, els comerços no essencials de l’Eixample esperaven un primer dissabte d’obertura per emmarcar. Finalment, però, van viure una jornada més aviat agredolça o, si més no, aquesta és la sensació que tenen la majoria dels representants dels eixos comercials del districte. El motiu és fàcil d’endevinar: la seva reobertura va coincidir amb l’aixecament del confinament comarcal i, per tant, amb bona part de la clientela fora de la ciutat.

“No es pot comptar aquest dissabte, molta gent va marxar a zones de platja o de muntanya. Devia ser un bon dia per al comerç de Cambrils, per exemple”, diu Xavier Llobet, president de l’associació Cor Eixample (Dreta de l’Eixample). Per la seva banda, el dinamitzador de l’Eix Fort Pienc, Ramón Royes, destaca un altre factor que, segons ell, perjudica més el petit comerç: “La gent va anar a grans i mitjanes superfícies”.

Tenint en compte que la Setmana Santa és a tocar, hi ha qui creu que la situació no millorarà aviat. “Els comerciants sabem de sempre que, quan s’acosta la Setmana Santa, passem tot un mes fluixet”, diu la presidenta de l’Eix Sagrada Família, Amor García. Per això, ja pensen en la tornada de les vacances, quan esperen poder remuntar: “Si les condicions a nivell sanitari són bones, tenim esperança i creiem que la gent sortirà a comprar”, afirma Mercè Díaz, gerent de Nou Eixample (Esquerra de l’Eixample). En aquest sentit, alguns temen un empitjorament de la pandèmia i les conseqüències que això pot comportar: “Ens fa por que hi hagi un nou tancament”, admet Royes.

MARÇ, UN MES “MOLT CRUEL”
Tot i que la reobertura en cap de setmana no va anar tan bé com desitjaven, la possibilitat d’obrir els dissabtes és una alenada d’aire fresc per a les botigues. “Per a molts comerços, com sabateries o floristeries, el dissabte és el dia més important pel que fa a vendes”, recorda la vicepresidenta de Som Sant Antoni, Lidia Núñez.

Des que, després de Nadal, se’ls va prohibir obrir els caps de setmana, aquests comerciants han protestat per revertir la situació i han vist amb angoixa com els dies anaven passant sense cap canvi. “Gener i febrer ja acostumen a ser mesos fluixos, però aquest març ha estat molt cruel”, lamenta Royes.

“Ara hi ha molta necessitat de vendre i, malgrat tot, intentem ser positius”, assegura el president de Sant Antoni Comerç, Jordi Arias. Creu que “sense una mica d’optimisme, seria molt difícil aixecar la persiana cada dia” i que “els comerços que hagin aguantat fins ara podran sobreviure a la pandèmia”.

LA RESTAURACIÓ MENJA A PART
Els bars i restaurants tenen restriccions (i problemes) diferents de la resta del comerç local. En aquest sentit, des de l’Eix Fort Pienc alerten que no s’ha d’associar terrasses plenes amb molta facturació. “L’impacte visual de les terrasses fa pensar que estan guanyant molt, però en realitat es fan poques consumicions. Això segurament no canviarà fins que vinguin els turistes”, explica Royes. En la mateixa línia, Arias considera que la restauració “està patint encara més” per culpa de la “inestabilitat”. “La seva realitat és molt complicada i pot ser que alguns negocis sí que es vegin obligats a tancar del tot”, pronostica.

Els comerciants també coincideixen a posar el focus en el preu del lloguer dels locals i en la impossibilitat de cobrir totes les despeses, cosa que es tradueix en endeutament. Tot plegat, tal com avisa la gerent de Nou Eixample, “afecta l’ànim del botiguer”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram