El restaurant Da Zhong està situat al número 34 del carrer Alí Bei. Foto: Da Zhong

Unes quantes setmanes abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, els bars i restaurants regentats per xinesos van abaixar la persiana. La decisió va causar sorpresa però ara, quan ja fa més de dos mesos que les coses van canviar de cop, es fa evident que la mesura estava totalment justificada.

Un d’aquests negocis va ser el restaurant Da Zhong ShiFu, situat al número 34 del carrer d’Alí Bei. Ara, la Jennifer Chen, la filla de 22 anys dels propietaris que també treballa al restaurant, explica a Línia Eixample que encara creu que és aviat per reobrir el negoci.”Nosaltres pensem que encara no és un bon moment per obrir. Seguim completament tancats i creiem que el millor és esperar una mica”, diu Chen. Sobre el menjar per emportar, diu que han decidit no fer-ne perquè “no estan garantides totes les mesures de seguretat” i remarca que cal “pensar en la salut dels treballadors i de la gent”.

Chen també explica que aquesta manera de veure la situació és la majoritària entre la comunitat xinesa. Al mateix temps, té molt clar que un cop Barcelona estigui a la fase 1, s’haurà d’anar mirant “com evoluciona tot” perquè estan en una zona molt cèntrica i “hi ha molt de moviment de gent”. Sobre la recuperació econòmica, té assumit que la cosa va per llarg. “Per recuperar el negoci tal com estava abans de tot això necessitarem dos anys”, diu.

“UNA MICA DE POR”
Una altra veu representativa de la comunitat xinesa és la de Weirong Chenqiu, de l’Associació de Dones Xineses de Catalunya i directora de l’Associació de la Indústria Gastronòmica Xinesa a Barcelona. Chenquiu, que juntament amb el seu marit tenen tres restaurants (a la Dreta de l’Eixample, a Collblanc i a Esplugues), afirma que molts restauradors xinesos ja s’estan preparant per posar-se en marxa i ja estan enllestint els locals a nivell sanitari. “Sóc optimista. Al principi serà dur però Barcelona és una gran ciutat i el turisme tornarà”, afirma. Tot i això, en la mateixa línia de Chen, afirma que entre els xinesos que tenen bars i restaurants “hi ha, tot i les ganes d’obrir, una mica de por i respecte per la situació”.

L’OMBRA DEL RACISME
Amb la reobertura progressiva dels restaurants xinesos o regentats per xinesos segurament tornarà a aparèixer el debat sobre el racisme que ja es va produir les setmanes abans del coronavirus. “Al principi notaves pel carrer que la gent et mirava una mica malament”, diu Chen, que recorda que amb només els primers casos de coronavirus a Espanya “el negoci ja va baixar un 50% i més endavant un 70%”. Cal recordar, però, que va ser la comunitat xinesa qui primer va prendre consciència de la situació i qui primer va marcar el camí del que tocaria fer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram