Els bars i restaurants estan moltes hores tancats. Foto: The Juice House

Sant Antoni és un barri amb molts bars i restaurants, un sector que fa mesos que està patint molt a causa de la pandèmia. El començament d’any, amb la situació sanitària actual i les restriccions vigents, només ha servit per confirmar que els problemes no se solucionaran a curt termini.

“La facturació, si la comparem amb abans de la pandèmia, ens ha caigut més d’un 75%. I un dels grans problemes és que estem desemparats. Els governs no tenen cap pla a llarg termini i les ajudes són ridícules”, afirma Daniela Luzzatto, propietària de The Juice House (carrer Parlament). Luzzatto fa sis anys que va obrir aquesta cafeteria especialitzada en menjar saludable. “Arriba un moment que et planteges tancar, però vaig fer una inversió gran i no puc abaixar la persiana i marxar perquè perdria la inversió”, afegeix. Luzzatto també crítica que “es culpabilitzi els restaurants” de ser part del problema sanitari.

“ELS DEUTES CREIXEN”
Una altra veu és la de l’Olga Llata, del restaurant el dinàmic, que va obrir fa sis anys al passatge de Pere Calders. El seu relat és molt similar al de Luzzatto i també parla d’una caiguda de la facturació de més del 75%. “Els horaris de tots aquests mesos han estat molt complicats. Nosaltres treballem molt a la nit i ara hem de tenir tancat”, afirma. Llata afegeix que només pel fet d’aixecar la persiana es generen una sèrie de despeses força grans i lamenta que hagi de pagar “impostos absurds” sobre residus que diu que no genera. “Cada mes es van acumulant deutes i no saps com afrontar els pagaments. Et planteges si és millor tancar”, assegura. Tot plegat, en un escenari que també ha provocat que el valor que tenia el fet de ser propietari d’un negoci amb una llicència de restauració hagi caigut en picat.