El petit comerç és un dels sectors que està patint amb més força la crisi del coronavirus. Foto: Línia Eixample

“Molts comerços ja no tornaran a aixecar la persiana”. Amb aquesta claredat s’expressa Elisabet Prat, gerent i dinamitzadora de CorEixample, l’Associació de Comerciants i Professionals de la Dreta de l’Eixample, preguntada per com està vivint el petit comerç la crisi provocada pel coronavirus.

Prat considera que aquesta pandèmia és l’estocada definitiva per al sector. “Venim d’èpoques molt dures amb la crisi, el canvi de paradigma del comerç, els aldarulls de després de la sentència del Suprem, una campanya de Nadal que no va ser com havia de ser i la suspensió del Mobile… Una darrera l’altra”, lamenta Prat.

LA RESPOSTA POLÍTICA
L’esclat d’aquesta crisi va provocar que a principis de la setmana passada el sector del petit comerç exigís mesures per pal·liar la situació d’extrema gravetat que s’està vivint. Entre les més importants hi havia la suspensió del pagament de les cotitzacions i la moratòria o anul·lació de les taxes i impostos, mentre que en el cas dels autònoms es demanava l’abonament de les baixes des del primer dia i una prestació per l’aturada brusca de l’activitat.

En el cas de l’Ajuntament la reacció va ser ràpida però no va ser la que esperaven els comerciants. El consistori va anunciar les primeres mesures de xoc, que incloïen l’obertura d’una oficina tributària per fer un seguiment individual de la situació de tots els comerços afectats, l’anul·lació de la taxa de residus i el retorn de les taxes de les terrasses per cada dia que els bars i restaurants estiguin tancats. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va assegurar que aquestes mesures no seran les últimes.

La valoració d’aquestes mesures per part del sector va arribar de seguida. En un comunicat, la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, el Gremi de Restauració, PIMEComerç i el Consell de Gremis van acusar el govern municipal de “manca d’ambició davant d’una crisi sense precedents” i van mostrar la seva “profunda decepció”.

Per la seva banda, la Generalitat va anunciar que destinarà fins a set milions i mig d’euros en una línia d’ajuda als autònoms que formin part d’alguns dels sectors tancats per les autoritats i que no tingui ingressos alternatius. Les ajudes per cada cas seran de 2.000 euros si el treballador acredita una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació. Tot i això, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha admès que caldrà anar més enllà i aprovar més ajudes.

“TOTHOM ESTÀ MOLT TOCAT”
Una de les qüestions que més preocupa els botiguers és el pagament dels lloguers. Amor García, presidenta de l’Eix Sagrada Família, afirma que ara mateix un dels grans problemes que té el petit comerç del barri és el pagament del lloguer. “Hi ha propietaris que entenen la situació però n’hi ha que els han dit als comerços que ells també necessiten cobrar”, afirma García. “És un tema que ens preocupa molt. Al xat que tenim els associats tothom s’esbrava i la gent explica coses. Tothom està molt tocat”, afegeix la presidenta d’aquest eix comercial.

García, de la mateixa manera que Prat, creu que hi haurà molts locals que ja no tornaran a aixecar la persiana. “No s’ingressa ni un euro però els rebuts van arribant”, lamenta. De fet, confirma que ja sap d’un parell de negocis que ja han decidit tancar. Un altre problema, conclou, “és que no sabem quan podrem tornar a obrir perquè això sembla que anirà per llarg”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram