La Farmàcia Galup, un dels establiments protegits. Foto: Google Maps

Finalment, el nou catàleg d’establiments històrics de la ciutat, presentat dijous passat, només identifica 228 botigues d’aquestes característiques a la ciutat, de les 389 que va delimitar ara fa un any en un primer catàleg. Per tant, 161 comerços queden descartats i se’ls aixeca la suspensió de llicències decretada aleshores.

Sobre aquestes 228 botigues històriques s’estableix una protecció de diferents nivells: 32 d’elles comptaran amb una protecció integral del seu patrimoni; en 152 casos serà parcial la protecció, mentre que en els 42 restants es conservaran “elements paisatgístics” característics.

Entre les 32 botigues que tindran una protecció integral del seu patrimoni hi ha l’Indio, El Ingeniero o les situades a l’Eixample com ara la Farmàcia Galup –a Pau Claris, 83–, l’Editorial Musica Boileau –situada al carrer Provença, 287– i Gèneres de Punt la Torre –a Ronda Sant Antoni, 63–.

Tanmateix, aquesta protecció només es limita al patrimoni. Per tant, l’activitat de cadascuna d’aquestes botigues no serà objecte de protecció per part municipal, una qüestió que des de l’Associació d’Establiments Emblemàtics es critica. “No serveix de res protegir només els mobles, l’activitat de les botigues és un patrimoni més”, assegura a Línia Eixample Josep Maria Roig, secretari de l’associació, que creu que “l’estudi que s’ha fet no és correcte” i anuncia que presentaran al·legacions al projecte.