L’Eix Fort Pienc, nascut a finals del 2011, ha estat la darrera associació a accedir a la Fundació Barcelona Comerç. Repassem la trajectòria de l’entitat de la mà del seu president, Joan Farré, que ens parla de projectes d’èxit com el Xeix o del seu buc insígnia: la Fira de les Arts Escèniques, que vol vincular cultura i comerç.

Acaben d’accedir com a membre a la Fundació BCN Comerç. Satisfets?
Sí. Hem entrat per tenir més força i perquè tenim sintonia personal amb en Lluís Llanas, que ens va convidar a ser-hi, tot i que nosaltres ja ho teníem previst. Ara estem coneixent avantatges com la ‘Q de Qualitat’, el Defensor del Client, la comunicació…

Com és que una zona tan emblemàtica com el Fort Pienc no tenia presència a la Fundació?
Fins ara no ens havíem plantejat la possibilitat d’entrar a la Fundació. Pensa que vam néixer el desembre del 2011. Som molt joves, tot i que hem crescut molt de pressa. Ara som més de 100 socis.

Tot i la seva joventut, durant els últims anys ha desenvolupat projectes d’èxit i premiats com ara el Xeix, que treballa per la inclusió de la població nouvinguda. És una carta de presentació molt bona per entrar a formar part de la Fundació…
Sí, però no ha estat aquest l’únic motiu. El nostre esperit és col·laboratiu, tant a escala de barri com de ciutat. Vam presentar el Xeix a Europa, amb un equip molt bonic, i vam tenir la sort de rebre un premi. La clau és que l’associació ha estat capaç, més enllà dels egos i interessos personals, d’intentar que tothom hi participi.

Justament un aspecte que es cuida molt en el projecte Xeix.
El Xeix arrenca des del Districte. Mitjançant aquesta iniciativa vam trencar la barrera que hi ha amb els botiguers d’origen asiàtic. És un programa que va més enllà del comerç, ja que aconseguim integrar aquest col·lectiu.

Quants associats estrangers tenen actualment?
Un 25% dels 108 que som: botiguers xinesos principalment i alguns de pakistanesos.

S’involucren en les activitats que feu com a eix comercial?
Sí. A les fires de Sant Jordi, de la Salut i de les Arts Escèniques, els xinesos hi han participat sempre.

Parlant de la Fira d’Arts Escèniques, es pot dir que és el vostre buc insígnia?
Cert. Enguany es va fer al juliol, al costat dels Encants. Es va crear per intentar que el Fort Pienc tingués un esdeveniment marca de la casa. Què tenim al barri? El Teatre Nacional i l’Auditori –associats nostres– i empreses relacionades amb el món de les arts i els oficis. Volíem ajudar aquest sector per impulsar el talent jove. Ara estem treballant perquè la Fira d’Arts Escèniques esdevingui un projecte d’àmbit barceloní. A més, enguany hem presentat aquesta fira a la categoria de Premi Col·laboratiu dels guardons Comerç de Barcelona, juntament amb el projecte Xeix.

Comerç i cultura, com l’ideari de la Fundació.
El petit comerç no és només la típica botiga. Hem volgut anar més enllà i revalorar els oficis i les arts.

La Fira de les Arts Escèniques recorda al BCN Shopping & Shooting de Creu Coberta.
Sí. De fet, al juny van tenir una reunió amb en Lluís Llanas, el seu president, per fer una col·laboració entre els dos eixos, ja que tenim punts en comú.

De què es tractarà?
Encara n’estem parlant. Es tractaria de fer un projecte junts. Quan ho vam proposar al consistori, ens van dir que es podria dir ‘De punta a punta’, perquè és una iniciativa de dos eixos dels extrems de la ciutat.

Pel que fa a l’Eix Fort Pienc, quins són els reptes de futur?
Volem reforçar el que ja tenim. Posar cara a cada soci i conèixer les seves necessitats per col·laborar més entre nosaltres. Això és millorar la comunicació interna. Per altra banda, volem consolidar els esdeveniments que fem cada any i continuar en aquesta línia. Seguir amb la Fira de les Arts Escèniques com a tret identitari i seguir treballant en el marc col·laboratiu del projecte Xeix.

I en l’àmbit de la Fundació Barcelona Comerç?
Conèixer molt bé tots els seus elements, per tal de treballar braç a braç amb l’entitat. Tot això és un valor extra que aportarem al nostre soci. Eines com la ‘Q de Qualitat’ o el Defensor del Client o altres projectes que surten del patronat de la Fundació són beneficiosos i ens fa forts.

Creieu que dins de l’Eixample sou relativament desconeguts tenint en compte la quantitat d’activitats que organitzeu?
Ens falta treballar en aquest sentit. El Fort Pienc, a dins de l’Eixample, té la particularitat que és molt poble, amb molta participació dels veïns, tant de gent gran com jove. L’associació de veïns, a més, és molt forta. Però com hem dit, hem d’agafar la línia de ser dinamitzadors econòmics –potenciant el petit comerç– però també culturals i fins i tot socials.

Expliqui’s.
És un aspecte que vam començar a desenvolupar l’any passat de manera important. Ara fem activitats amb Accem, una ONG que treballa en la inserció de refugiats i migrants i que ara s’han fet socis. De fet, l’any passat vam fer una caminada solidària per recaptar fons per a aquesta organització. També col·laborem amb la Fundació Hospital de Nens de Barcelona, que ajuda els infants que econòmicament no poden accedir a un dentista, un oftalmòleg o a un psicòleg.

Obrim el focus i mirem cap a la ciutat. Quin balanç fa dels dos últims diumenges d’obertura –2 i 9 d’octubre–?
Aquí, en general, no estem per obertures fora de quan toca. Nosaltres som turístics però no ho som. Hem tingut l’oportunitat d’entrar a Barcelona Oberta però havíem d’escollir, i nosaltres som del costat del petit comerç més que no pas del turisme, que ens ve de retruc, tot i que cada vegada més la restauració i els hotels tenen clients de fora més que d’aquí de Barcelona.

Tenen similituds amb els eixos de Barcelona Oberta?
No descarto que en un moment determinat en el futur també ens hi puguem incorpora, ja que tinc molt bona relació amb ells. De fet, des de la Fundació es vol intentar que anem de la mà amb Barcelona Oberta amb tot el que puguem, però no és fàcil, perquè hi ha una sèrie d’interessos diferents, com el tema dels horaris.

Sobre aquesta qüestió, cap a quin model ha d’avançar la ciutat?
La línia nostra no és de llibertat horària. Hem d’intentar afavorir els qui realment ho necessiten i que estan patint la repercussió de les grans superfícies, Mercadona, Amazon, etcètera. Tot això ho pateix el petit comerç.

Com estan vivint aquesta situació al barri?
Aquí a escala de barri ens arriben notícies de botiguers que tanquen, però també d’altres que obren, sobretot al passeig de Sant Joan, una zona que s’està dinamitzant molt darrerament. Sigui com sigui, en aquest sentit, estem totalment en la línia de Lluís Llanas i de la Fundació Barcelona Comerç, que és escoltar els petits botiguers i que siguin ells qui decideixin.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram