La zona d’alimentació del mercat. Foto: Línia Eixample

Dijous 14 de juny, 11 del matí. Mercat de Sant Antoni. Fa més de dues setmanes que la nova joia del barri va obrir les seves portes després d’una reforma de gairebé una dècada. L’expectació, durant els primers dies, ha estat molt alta. Només entrar al mercat, es fa evident que l’arrencada ha estat forta. Els paradistes no paren d’atendre clients. 

El mercat, i el seu nou entorn, amb més espai per als vianants i menys per als cotxes, llueixen. El recinte, per dins, fa goig. El responsable d’una fruiteria celebra la bona marxa del negoci durant aquestes primeres setmanes: “Estem contents; hi ha gent i s’està venent”, afirma. El mateix, amb més entusiasme, diu un dels molts peixaters del recinte: “Les dues primeres setmanes van ser una bogeria. Va venir molta gent. Ara és normal que hagi baixat una mica però tot i això estem facturant el doble que a l’antiga carpa”.

POLÈMICA AMB ELS HORARIS
La inauguració del mercat, però, no ha estat una bassa d’oli. La polèmica ha envoltat la part dels Encants –mercat de roba, complements i paraments de la llar­– a causa dels horaris. Des del primer dia hi va haver discrepàncies entre els partidaris de seguir amb l’horari de sempre –obrir quatre dies: dilluns, dimecres, divendres i dissabtes– i els que defensaven que la inauguració del nou recinte havia d’anar acompanyada de més dies d’obertura. Abans del trasllat es va votar en assemblea mantenir els horaris sense canvis, però després dels primers dies alguns paradistes van demanar canviar la decisió. Per la seva banda, l’Institut Municipal de Mercats va convidar els paradistes a obrir cada dia durant les primeres setmanes per tal que el mercat es veiés a ple rendiment. La situació no va agradar a, aproximadament, la meitat dels paradistes i dimarts 5 de juny no van obrir en senyal de protesta. Finalment, en una nova assemblea es va acordar mantenir els quatre dies de sempre amb l’opció d’un cinquè dia voluntari, els dijous.

DUES VISIONS
Aquest diari visita el mercat el primer dijous opcional d’obertura. Més de la meitat de les botigues dels Encants estan obertes. El més sorprenent és trobar paradistes que havien votat l’horari clàssic amb la parada oberta. Alguns diuen que ho fan per “veure com va la cosa” i altres per “compromisos amb els clients”. Els defensors de l’horari clàssic són els que tenen una parada petita, mentre que els que el seu negoci és més gran defensen que amb un mercat com l’actual no es pot seguir amb l’horari de sempre. “Ens hem de guanyar la vida, hem fet una inversió”, diu un dels defensors de l’ampliació horària. “Venim de nou anys en un tub horrible, on cada any era pitjor. Ara toca aprofitar que tenim un lloc magnífic”, afirma una paradista que ha decidit contractar una ajudant per fer un pas endavant. Sigui com sigui, sembla que el nou acord satisfà moderadament els paradistes.

MÉS ENLLÀ DEL MERCAT
L’obertura del Mercat de Sant Antoni també ha provocat un debat relacionat amb els efectes que pot provocar en el seu entorn. Paraules com turisme, massificació, lloguers o gentrificació són el vocabulari habitual des de fa temps.

Fem Sant Antoni és qui denúncia amb més força la transformació que, asseguren des de l’entitat, està patint el barri. Un dels seus integrants, Xàbius Caballé, afirma a aquesta publicació que creuen que el punt final a la transformació del mercat té “una part positiva i una de negativa”. La bona, diu, és que “s’hagin acabat les obres i que es pacifiqui l’entorn del mercat, ja que millora la qualitat de l’espai públic”. Tot i això, Caballé afegeix que el nou mercat serà una peça més en el tauler de la “gentrificació i elitització del barri”, no tant per l’obertura d’ara sinó “pel procés que s’ha viscut durant tots els anys de les obres, amb les expectatives que es van obrir i que qui primer va aprofitar són els lobbies”. “El mal ja està fet perquè el barri està ple de pisos turístics i perquè, de les 500 llicències de concurrència pública, 400 i escaig són de restauració”, lamenta.

En paral·lel, afirma que Fem Sant Antoni hagués volgut un entorn del mercat amb “més espai verd i amb menys ciment”. És per això que demanen més espais veïnals al voltant del mercat, amb més arbrat i zones per als més petits. “Quin criteri de cap tipus pot sostenir la permanència de marquesines tota la setmana per utilitzar-les només durant un matí de diumenge?”, es pregunten.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram