Cementiri Poblenou

Foto: Ajuntament

Un autèntic viatge en el temps. Aquesta és la sensació que transmet passejar pel cementiri del Poblenou, un espai d’estil neoclàssic capaç de transportar-te durant uns instants a la Barcelona del segle XIX.

Amb dos segles d’història, aquest cementiri va ser el primer a construir-se –dos cops– als afores de la ciutat. Les instal·lacions actuals segueixen un projecte de l’arquitecte italià Antonio Ginesi i es van inaugurar el 1819, després que el cementiri primigeni fos destruït durant la guerra del Francès. La seva llarga trajectòria converteix aquest espai en un veritable museu a l’aire lliure: els panteons monumentals, les escultures de marbre, l’organització de l’espai i la decoració del recinte són obra d’alguns dels millors escultors i arquitectes del segle XIX.

Només traspassar la porta d’entrada al cementiri situada a l’avinguda d’Icària, el visitant es troba amb un primer espai d’estil profundament neoclàssic i que s’estructura simètricament a partir de dos carrers que s’entrecreuen i configuren quatre illes. A la cruïlla entre aquestes dues artèries del cementiri s’hi va decidir col·locar un monument dedicat a les víctimes de l’epidèmia de febre groga de l’any 1821, que va tenir lloc poc després de la inauguració.

El cementiri dels poderosos

Si el primer espai seguia els dissenys de l’italià Antonio Ginesi, l’any 1849 es va apostar per encarregar a l’arquitecte Joan Nolla la creació d’una segona zona diferenciada amb l’objectiu de destinar-la exclusivament a les famílies benestants de la zona. En aquesta espècie de nou departament dins del mateix cementiri hi ha enterrats els membres d’algunes de les sagues familiars més poderoses de tota la ciutat de Barcelona. Els passadissos estan farcits de nombroses i valuoses escultures de la segona meitat del segle XIX, majoritàriament d’estil neoclàssic, però també algunes de modernistes i eclèctiques.

Mesures per la pandèmia

El cementiri del Poblenou ha hagut d’aplicar diverses mesures de seguretat pel context sanitari actual a causa de la pandèmia del coronavirus. Entre altres, els serveis d’incineració i les cerimònies de comiat en espais tancats del recinte han vist reduït l’aforament total permès a la meitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram