Cases Blanques Montbau

Foto: Ajuntament

Al barri de Montbau hi ha un racó que destaca al bell mig d’un bosc. Són les conegudes com a ‘casetes blanques’, edificacions d’estil racionalista que es van construir el 1965, seguint el model de l’arquitecte suís Le Corbusier.

Des del punt de vista tècnic, són nou blocs de planta quadrada amb 52 habitatges unifamiliars. I des del punt de vista paisatgístic, es tracta d’un dels espais més característics del districte d’Horta-Guinardó; un odd one out en tota regla que recorda els pobles blancs que s’estenen pel sud peninsular i la costa mediterrània.

L’edificació d’aquestes cases va tenir lloc el 1965 a càrrec de la Cooperativa Barcelonesa i es va portar a terme a sobre de l’antic camí de Sant Cebrià, avui dia carrer de la Ceràmica. Són cases dúplex i adossades, amb una planta superior perpendicular a la inferior i que forma un pont a sobre dels passatges de vianants de la zona, que estan enjardinats. Aquesta disposició, a més, fa que les terrasses de les cases serveixin com a coberta de les cases de la filera inferior.

El conjunt d’habitatges forma una quadrícula de sis fileres de cases que segueixen, a grans trets, els revolts de la muntanya. Al seu torn, estan separades per cinc passatges de vianants, que passen per sota dels ponts. De fet, aquests ponts són un dels elements més singulars del conjunt arquitectònic.

Malgrat el color blanc de les cases, els seus accessos van ser batejats amb diferents colors: blau, rosa, groc, blanc i violeta de Montbau.

Un dels principals atractius de les ‘casetes blanques’ de Montbau és que estan integrades a la natura. En aquest sentit, la parcel·la que ocupen, de 12.600 metres quadrats de superfície, està envoltada en el seu perímetre pel Parc Natural de Collserola, excepte el costat sud-est, que limita amb el carrer de Vayreda, del barri de Montbau. Sense anar més lluny, malgrat l’aïllament aparent de les ‘casetes blanques’ en plena zona boscosa, estan prou a prop del centre del barri de Montbau.

Per altra banda, aquest conjunt arquitectònic, projectat pel gironí Joan Bosch, ha estat reconegut en alguna ocasió, com a l’any 1967, quan va quedar finalista en els premis FAD, en la categoria d’Arquitectura. A més, formen part del circuit Arquitectura al peu de Collserola, impulsat per l’Ajuntament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram