Treballador neteja Sant Antoni

Un dels punts on ja s’ha fet una neteja a fons és a la superilla de Sant Antoni. Foto: Ajuntament

“L’Eixample no està bruta, però pot estar més neta”. Ho va dir el regidor del Districte, Pau Gonzàlez, en una entrevista publicada a Línia Eixample el passat dia 13. De fet, fonts del Districte ja havien reconegut dies abans en aquest mitjà que “la neteja és un dels temes que rep més queixes” i que això els preocupava. El cert és que, en els últims mesos, les queixes sobre un suposat augment de la brutícia s’han estès per tota la ciutat i han arribat a l’Eixample, agafant més pes a Sant Antoni.

Enmig de tot això, l’Ajuntament ha presentat aquest mes d’octubre un pla de reforç de la neteja i el manteniment de l’espai públic amb el nom de ‘Cuidem Barcelona’. Es tracta d’un pla de xoc que s’ha de desenvolupar des d’ara fins al 2023, que suposa una injecció de setanta milions d’euros en matèria de neteja i que preveu fer intervencions en un total de 350 punts de la ciutat.

Deu punts de l’Eixample

De moment, el consistori ha concretat quines són les deu primeres grans àrees de l’Eixample on ja ha fet neteges a fons o té previst fer-les a curt termini. Sant Antoni és el barri on s’han previst més actuacions, amb la superilla i la ronda com a principals focus. “Ja són els punts que toquen”, diu el president de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri, Pep Sala, que reconeix que hi havia hagut queixes sobre aquestes zones i que els veïns ja hi han notat una millora.

Per la seva banda, el president de l’AV del Fort Pienc, Joaquim Mallén, valora positivament que l’Ajuntament hagi decidit intervenir als entorns de la plaça del Fort Pienc i de l’Auditori i el TNC, però troba a faltar altres zones, com les places André Malraux i Anna Lizaran. En aquest sentit, creu que “hauria estat bé que els punts s’escollissin amb els veïns”. Un parer semblant és el que expressa Sergi Gómez, de l’AV de la Sagrada Família, que espera que “no s’actuï només als llocs més turístics, com l’entorn del temple o l’avinguda Gaudí, sinó que s’arribi a tot el barri”.

Incivisme

Gómez, però, matisa que des de l’entitat veïnal no tenen la sensació que el barri estigui “deixat”. La seva valoració contrasta amb les crítiques d’alguns veïns i comerciants del districte, però coincideix amb la dels presidents de les associacions veïnals de la Dreta i l’Esquerra de l’Eixample.

Jaume Artigues, de la Dreta, assegura que a l’entitat “no arriben queixes sobre brutícia” i, si bé admet que “hi ha cert incivisme”, subratlla que l’origen d’això es troba en qüestions com el turisme i la pobresa. “No em sembla que es pugui acusar l’Ajuntament de poca neteja”, afirma, i recorda que “Barcelona té problemes molt més greus que aquest”. “Hi ha casos puntuals d’incivisme, però no hi ha un problema general de brutícia, com s’està dient últimament”, opina, en la mateixa línia, el president de l’AV de l’Esquerra, Joan Vey.

Tot i que el seu barri és on la brutícia ha generat més queixes, Sala té clara una cosa: “No creiem que l’Ajuntament hagi de gastar un percentatge tan elevat del pressupost en neteja”, diu el president de l’AV de Sant Antoni. Considera, per tant, que caldria buscar altres solucions. “No podem estar gastant setanta milions d’euros extres cada any: és un pedaç que segurament fa falta, però no soluciona el problema de base”, afegeix.

Davant d’això, proposa més pedagogia i sensibilització a través de figures com els agents cívics. També Vey creu que la solució passa per “cridar l’atenció” de la gent que, per exemple, “no recull les caques dels seus gossos”. “Si no, la gent continuarà embrutant perquè ja vindrà algú que ho netegi”, conclou Sala.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram