Amiant El Periódico Eixample

La retirada de la teulada d’amiant de l’antiga seu del diari El Periódico, a Consell de Cent, està generant queixes i polèmica. Fotos: Línia Eixample

“Ara ja és massa tard, el mal està fet”. La frustració dels veïns de l’illa que comprèn els carrers de Consell de Cent, el passeig de Sant Joan, el carrer Aragó i el carrer Bailèn és molt palpable per culpa de les obres a l’antiga seu del diari El Periódico, al 426 del carrer Consell de Cent.

L’interior d’illa té una teulada d’amiant-ciment que ocupa més de tres quartes parts de l’espai i que s’ha de retirar per la reforma integral de l’edifici, on es faran oficines. Al desembre l’empresa CERTIS va començar l’enderroc de l’interior del bloc per preparar-lo per a una transformació que afecta un nombre important de veïns. En Carles, un veí del tram del carrer Aragó que també dona a aquest interior d’illa, i que professionalment és coneixedor de la problemàtica de l’amiant, ens convida a pujar al terrat del seu edifici per veure en primera persona la situació actual de l’obra. Explica que ja fa un temps que van veure que els treballadors estaven llençant la runa a la teulada d’amiant, fent que es trenqués i que expulsés les fibres tòxiques que té el material. “Ho tenim tot enregistrat i fotografiat, però ara el mal ja està fet i ens queda el dret a ‘pataleta’”, diu.

Sobre aquesta queixa, fonts de l’Ajuntament expliquen que ja van comprovar que la llicència d’obres era la correcta i que es complien les mesures de seguretat després d’inspeccionar l’immoble. A més, el consistori també afirma que van contactar amb els responsables de l’obra per tal que posin “totes les mesures de seguretat i salut que són obligatòries”. Tot i això, des del consistori remarquen que, en tractar-se d’amiant, si els veïns tenen alguna queixa sobre la seva retirada és la Generalitat qui té la competència a l’hora de vetllar per la seguretat i protecció dels operaris i de la gent que viu en aquesta zona. Per la seva banda, des de l’oposició municipal, Junts ha registrat diverses preguntes sobre les obres i ha demanat que es compleixin totes les garanties de seguretat.

Amiant El Periódico Eixample

A l’edifici del costat es poden veure pancartes on es llegeix Prou soroll, Insuportable o Això no és una obra, és un suplici. Foto: Línia Eixample

L’origen de tot és la runa

En Carles recorda que han anat presentant denúncies al departament d’Empresa i Treball, que és el responsable d’assegurar les bones praxis en la retirada de l’amiant, però assegura que no han rebut mai cap resposta. “El silenci institucional no l’entenem. Em vaig adonar tard de les obres, perquè el meu pis està encarat a Aragó, i que llençaven la runa al terrat d’amiant. Si ho hagués vist abans, i si haguéssim denunciat abans, potser s’hauria aturat l’obra per fer-ho com toca”, lamenta aquest veí des del terrat del seu edifici.

Però la frustració i l’enuig d’en Carles, així com de la resta de veïns amb qui es comunica diàriament per aquest conflicte, es deu al perill que pot suposar l’exposició a les partícules tòxiques que desprèn l’amiant. “Tot el que ha passat és un atemptat contra la salut pública dels veïns i dels treballadors que ho feien. Els que viuen als primers pisos no poden obrir les finestres i els nens petits són més vulnerables a patir els efectes negatius de tot plegat”, clama enfadat.

En aquest sentit, aquest afectat acaba dient que les grans empreses constructores “juguen” amb el fet que els veïns no fan una denúncia penal. “Anar a judici costa uns diners que no tothom es pot gastar, així que les empreses saben que el més probable és que els veïns posin denúncies administratives que acaben en res, i ells s’estalvien haver de pagar més diners per fer les obres amb la protecció que toca”, conclou en Carles.

“Un cas aïllat”

Amb el “mal fet”, segons denuncien els veïns, fonts del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat també hi diuen la seva. Confirmen que han rebut i registrat la denúncia d’un veí de l’illa afectada, però que no poden donar gaire més detalls sobre la inspecció que faran els tècnics pel “principi de confidencialitat”. “La inspecció es farà, però nosaltres no en sabem res més fins que s’acabi el procés. Llavors serà quan es comuniqui al veí que ha fet la denúncia i nosaltres també en sabrem els resultats”, argumenten les mateixes fonts.

Per la seva banda, CERTIS, la constructora de l’obra, afirma que la retirada de l’amiant, que va a càrrec de l’empresa Demeter, s’està fent respectant tots els procediments. Sobre les obres –el que ha generat més queixes és la caiguda de runa a la teulada–, la constructora diu que “s’estan fent de forma rigorosa” i que si hi ha hagut alguna incidència, “es tracta d’un cas aïllat i accidental”. A més, CERTIS afegeix que han estat en contacte amb els veïns. “S’ha fet la campanya informativa corresponent als veïns, incloent-hi una reunió presencial divendres passat amb l’empresa especialista explicant tots els detalls i resolent possibles dubtes”, conclouen.

Amiant a banda, qualsevol persona que passi per davant de l’obra al carrer Consell de Cent veurà que les queixes veïnals no s’acaben aquí. A l’edifici del costat es poden veure pancartes on es llegeix Prou soroll, Insuportable o Això no és una obra, és un suplici. Un suplici del qual segurament encara queda algun capítol més per escriure.

Consulta aquí si la teulada de casa teva té amiant
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram