Pastisseria Oriol Carrió

L’Oriol i l’Anna Carrió han obert fa poc la segona pastisseria, situada just a davant de l’Hospital Clínic. Foto cedida

L’expansió de les cadenes de fleques continua sense tocar sostre. Així ho mostra l’informe anual del 2024 de l’Associació Espanyola de Franquiciats, que detalla que el sector dels forns de pa segueix sumant noves obertures i augmentant la seva facturació arreu de l’Estat. Per comprovar-ho, només cal passejar per Barcelona i comptar el nombre de Vivari, 365, Granier o Pannus que hi ha.

Però enmig d’aquest escenari plagat de franquícies, negocis de llarga trajectòria com la pastisseria Oriol Carrió, un establiment històric situat al carrer Bailèn –a la part baixa de la Vila de Gràcia tocant a la Dreta de l’Eixample–, lluiten per créixer i reivindicar el seu paper. Acumula una trajectòria de 42 anys i nombrosos reconeixements.

Fa pocs mesos que el pastisser Oriol Carrió, juntament amb la seva germana Anna, han obert una segona botiga, a l’Esquerra de l’Eixample, al local on fins fa poc hi havia hagut la pastisseria Serra, al carrer Provença, just a davant de l’Hospital Clínic. “Quan vam veure que quedava lliure, vam sentir que era una bona ocasió per fer créixer el projecte. És una zona amb molta vida i ens agradava la idea de portar-hi la nostra manera d’entendre la pastisseria”, expliquen en declaracions al Línia aquests germans. Com un bolet enmig de tanta cadena i de tancaments de negocis històrics, és destacable que un establiment local aposti per fer un salt com aquest.

Un nou repte

Davant d’aquesta nova etapa de creixement, els germans Carrió asseguren tenir “moltes ganes i il·lusió”. “És una oportunitat d’acostar els nostres dolços a més gent, mantenint la mateixa passió de sempre per la pastisseria artesana, però ara en un nou barri”, argumenten.

“Creiem que el nostre èxit ha vingut de combinar la tradició amb una mirada actual”

D’altra banda, afegeixen que la nova obertura és, a la vegada, “tot un repte, tenint en compte que cada cop costa més mantenir negocis petits i familiars”. “Estem en un moment en què els negocis històrics del sector estan tancant i només obren cadenes, i és una pena veure com es perd el comerç de proximitat”, lamenten.

En aquest context, la Carrió reivindica “la pastisseria feta amb temps, amb tradició, amb arrels i amb molt d’ofici”. “Creiem que el nostre èxit ha vingut d’aquí i de combinar la tradició amb una mirada actual”, afirmen els dos germans. Aquesta ha estat la seva recepta secreta per arribar tan lluny i la que també segueixen perquè el nou local continuï pel mateix camí.

Entregats a l’ofici

Els dos germans que actualment regenten el negoci són la segona generació de pastissers d’una saga de més de tres generacions de forners. Els seus pares van fundar la pastisseria el 1983 i fa uns anys ells la van heretar, millorant encara més l’oferta que ja hi havia amb el toc personal de l’Oriol, mestre pastisser i xocolater. L’Anna, per la seva banda, s’encarrega de l’atenció al públic.

Precisament, arran d’aquest traspàs de pares a fills, la pastisseria ha guanyat diversos premis destacats. Ostenta el de Millor Coca de Sant Joan de Crema 2019, el de Tercer Millor Tortell Clàssic 2021 i el premi al Millor Panellet de Pinyons de Catalunya 2022 i 2024. A més, també han rebut el guardó de la Fava de Cacau, que reconeix la pastisseria com una de les 50 millors del país, tant el 2023 com el 2024 i el 2025, i un Solete de la Guia Repsol. Es tracta d’un conjunt de premis que, “sens dubte, ajuden a donar visibilitat, fan molta il·lusió i són una empenta”, consideren els germans Carrió. “Però el que ens mou de veritat és el dia a dia amb la gent del barri que ens ve a veure”, afegeixen.

La primera pastisseria la van obrir els pares de l’Oriol i l’Anna Carrió el 1983, ara fa 42 anys

Amb la clientela més que fidelitzada després de 42 anys de trajectòria, ara als germans se’ls obre el repte d’atraure nous clients per al nou establiment, sense perdre la seva essència: “Respectar l’ofici, sempre posar la qualitat al centre de tot, portar el projecte des del cor i treballar fent les coses bé”, enumeren. Amb aquesta filosofia, asseguren que s’esforçaran per no deixar que les cadenes es mengin el comerç local i, sobretot, per continuar endolcint dia a dia la vida dels barcelonins.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram