Edifici Estel Seu Telefònica

L’Edifici Estel ja està pràcticament enllestit. Foto: Línia Eixample

Els veïns i comerciants de l’Esquerra de l’Eixample, i especialment els de la zona que queda a tocar de l’avinguda Roma, el carrer Mallorca, Calàbria i Viladomat, esperen “amb candeletes” l’obertura de l’Edifici Estel. Ho veuen com una oportunitat de revitalitzar un barri “aturat, envellit i mig buit”. Així ho asseguren les tres fonts que ha consultat Línia Eixample per conèixer la rebuda que tindrà la transformació del que havia estat la històrica seu de Telefònica, coincidint amb la recta final de les obres.

Segons el despatx d’arquitectura BCA, responsable de la reforma, es preveu que el bloc, que fins ara era un esquelet de formigó ple de grafitis, es pugui inaugurar a l’estiu. Acollirà fins a 4.000 treballadors i diverses empreses, entre elles la seu de la farmacèutica AstraZeneca a l’Estat.

“Motiu de celebració”

Davant d’aquesta novetat important, Alfons Sort, de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, assegura que “l’impacte de tenir l’edifici tancat durant 14 anys, i obres des de fa deu, ha estat totalment negatiu”. “Arran de la manca de moviment a la zona i de les afectacions dels treballs, molts veïns i comerciants van marxar, deixant pisos i locals que encara ara continuen buits o destinats al turisme”, lamenta. Per això, ara celebra veure, per fi, “la llum al final del túnel després de tots aquests anys de tristor”. “Estem més a prop que mai del nou futur de l’edifici i de l’impuls que suposarà en tots els sentits, i això és motiu de celebració”, afegeix.

En aquesta línia, Sergio Moral, de l’Eix Comercial Nou Eixample, assegura que “l’obertura de l’edifici serà fantàstica per a tothom, ja que donarà una vida a la zona que ara és inexistent”. “Estem desitjant aquest moment, perquè si es torna a omplir el bloc de gent de poder adquisitiu mig-alt, es recuperarà tot el que hi ha al seu voltant, generant un moviment social i econòmic que està adormit des de fa 14 anys”, considera.

De la mateixa manera, Jordi Saavedra, copropietari de dos negocis de restauració a la zona, celebra la notícia pel probable increment de clientela. “De moment, preferim ser cautelosos, però sí que és cert que han crescut els ànims al barri amb l’avenç de les obres i la consegüent millora de l’edifici a nivell visual i, de fet, tothom espera que la recuperació de l’activitat al bloc tingui un efecte molt positiu”, comenta.

Possibles efectes negatius?

Preguntats per com veuen l’impacte de tot plegat a mitjà i llarg termini, tots tres coincideixen en un probable augment dels preus del lloguer i la venda tant dels locals com dels pisos de la zona. “Està clar que si l’Edifici Estel atrau tota la vida que es preveu, augmentarà la demanda de locals que vulguin obrir i de veïns que vulguin venir a viure al barri. S’encarirà tot, i això tindrà efectes perjudicials per a molts”, preveu Saavedra. Però tant Morales com Sort asseguren que prefereixen aquest hipotètic escenari abans que l’actual.

“La gent jove ja està marxant del barri igualment perquè no es pot permetre els preus actuals i, per tant, si els preus s’apugen encara més i ve gent de classe mitjana-alta al barri, s’haurà de celebrar perquè significarà que els pisos que ara estan buits per l’especulació o per l’ús turístic es podran tornar a ocupar”, considera Sort. De la mateixa manera, Morales defensa que “tot el que beneficiï el barri s’ha de pagar”.

Mentrestant, una de les úniques preocupacions que mostra Sort des de l’associació de veïns és el consegüent augment de mobilitat que de sobte hi haurà a la zona. “S’haurà de veure com s’encaixa tot plegat”, conclou.

La promesa de Telefónica que un barri de Barcelona fa 20 anys que espera
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram