Les eleccions del pròxim 14 de febrer se celebraran sota unes condicions inèdites. Foto: Gerard Vilà / ACN

“La veritat és que no em fa gens de gràcia i tinc por. Sobretot amb la franja de votació de les set a les vuit del vespre”. D’aquesta manera valora Ricardo Palumbo, un veí de 47 anys del barri de la Sagrada Família, que el pròxim 14 de febrer li hagi tocat formar part d’una mesa electoral durant les eleccions al Parlament, en el seu cas al col·legi electoral de l’escola Tabor. I és que, enmig d’una pandèmia, aquesta jornada electoral no serà, precisament, normal.

Palumbo, en declaracions a Línia Eixample, explica que la seva preocupació és doble perquè ell és una persona de risc, ja que és asmàtic. El dia que va rebre la notificació de seguida es va mobilitzar per aconseguir no haver de formar part de la mesa electoral. “Vaig anar al CAP per aconseguir un justificant de la doctora i fer conèixer el meu cas a la Junta Electoral per tal que em permetin no ser a la mesa. Em van contestar que estan valorant la meva petició, però no m’han dit res més”, relata. En paral·lel, Palumbo afegeix que la seva preocupació també es deu al fet que la seva sogra, de 77 anys, viu amb ell i la seva dona, que d’altra banda són autònoms perquè tots dos porten una fleca-cafeteria al barri.

Un segon testimoni és el de Berta Pejó, una veïna de 22 anys del Fort Pienc, que el 14-F serà al col·legi electoral de l’Institut Fort Pius. “Al principi no em va preocupar massa que m’hagués tocat, però després ho parles amb la gent i veus que són moltes hores i que pot ser una situació perillosa”, relata Pejó. Igual que Palumbo, aquesta veïna del Fort Pienc es mostra preocupada per la franja de les 19 h a les 20 h, quan es recomana que voti el col·lectiu de persones en quarantena (contagiats, contactes estrets i sospitosos). Pejó, a banda, afegeix que aquesta situació pot provocar que augmenti força l’abstenció. “Veient el que parla la gent del meu voltant hi ha molta indignació perquè es facin les eleccions”, apunta.

PROTOCOL DE SEGURETAT
Tot i que l’aposta del Govern era la d’ajornar les eleccions fins al 30 de maig, després de la decisió del TSJC de mantenir els comicis des de l’executiu català han deixat clar que es garantiran totes les mesures de seguretat. En aquest sentit, qui ha donat explicacions, i de forma detallada, és el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López. Peña-López ha explicat que hi haurà 3.000 responsables de seguretat arreu de Catalunya, que els locals es desinfectaran abans, durant i després de la jornada, que els votants faran cua al carrer i que els col·legis electorals es ventilaran de forma constant. A banda, també està previst que entre el 9 i el 12 de febrer es facin tests ràpids d’antígens a les persones que seran a les meses, mentre que els votants entraran d’un en un, amb mascareta obligatòria i amb el DNI i el sobre de vot preparat.

A l’Eixample hi haurà quatre mercats que en aquesta ocasió seran col·legis electorals

Pel que fa a l’hora de votació de les persones en quarantena, els membres de les meses hauran de posar-se un EPI. “L’equip de protecció se’l posaran havent rebut una formació i amb l’ajuda del responsable de seguretat sanitària, que també haurà rebut formació”, detallava fa uns dies Peña-López.

La sensació, però, és que el dispositiu governamental i les explicacions que està donant l’executiu català no acaben de servir per tranquil·litzar la gent. El de Núria Martínez és un altre cas d’una veïna, en aquesta ocasió de la Dreta de l’Eixample, que el 14-F serà en una mesa electoral, concretament a l’escola Carlit. “No em fa gens de gràcia haver d’estar en una mesa electoral enmig d’una pandèmia, i em preocupa especialment la franja de les set a les vuit”, relata Martínez. Si alguna cosa queda clara és que les votacions de les persones en quarantena preocupen molt. “No crec que hi hagi garantides les condicions de seguretat perquè es facin unes eleccions”, afegeix.

QUEIXES AL SÍNDIC
Tota aquesta preocupació ha fet que Martínez s’afegís fa uns dies a un grup de Telegram des d’on ciutadans d’arreu del país s’han organitzat per adreçar-se al Síndic de Greuges i fer-li arribar les seves preocupacions. De moment el Síndic ha rebut més d’un miler de queixes, cosa que l’ha portat a demanar que “es minimitzin els riscos per a la salut pública durant la jornada electoral”. Sobre l’acceptació o no de les al·legacions presentades per algunes persones designades per ser membres de mesa, el Síndic creu que “cal establir criteris clars, homogenis i adequats”.

Per últim, cal remarcar que en el cas de l’Eixample en aquesta ocasió hi haurà quatre mercats que seran col·legis electorals, amb l’objectiu de tenir punts de votació més segurs. Són el de la Sagrada Família, el de la Concepció, el de Sant Antoni i el del Ninot. Al conjunt de la ciutat hi haurà un 33% més de col·legis electorals per mirar de garantir el compliment de totes les mesures sanitàries. El repte és immens.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram