centre estètica

Així va quedar el centre d’estètica A. Gala després del robatori. Foto cedida

Menys de cinquanta metres separen la Modisteria Arreglo de la botiga de conserves i menjar preparat La Conservera BCN. En aquest petit tram del carrer Bailèn, entre Diputació i Gran Via, són quatre els negocis que han patit un o més robatoris en les últimes setmanes. A més, un cinquè establiment, el restaurant Cierzo, va ser assaltat a mitjans de setembre. Tots els fets tenen en comú que han succeït de matinada i que, aparentment, no han estat perpetrats per lladres professionals.

César Martínez va rebre una trucada dels Mossos d’Esquadra el passat 6 de maig a les quatre de la matinada, alertant-lo que havien entrat a robar a la seva botiga, La Conservera BCN (Bailèn, 58). De seguida s’hi va plantar i va comprovar que els lladres havien accedit al local trencant la reixa que el protegia. “Van fer un forat molt petit per colar-s’hi, devien ser nanos molt joves”, intueix Martínez, que assegura que les imatges de les càmeres de videovigilància li donen la raó. “Van tenir molt poc temps perquè va sonar l’alarma. Van fer una volta ràpida buscant la caixa registradora, però, com que no la van trobar, es van endur unes quantes ampolles de vi i una de vermut”, relata. De totes maneres, afegeix, és “absurd” buscar la caixa perquè “avui dia gairebé tothom paga amb targeta”.

“Sembla un robatori molt desesperat, poc planificat i destructiu”, considera Martínez. Malgrat aquesta aparent manca de professionalitat i la poca afectació econòmica de l’assalt, aquest comerciant reconeix que es va emportar un bon ensurt i ara no acaba d’estar tranquil. I més tenint en compte que el seu no és un cas aïllat a la zona: l’endemà mateix van robar a la Modisteria Arreglo i només una setmana abans havien entrat a la botiga de mobles Pi & Rayego (Bailèn, 49).

Teresa Cabrera, propietària d’aquest últim establiment, hi va arribar el dimarts 2 de maig al matí, després d’un dia festiu, i es va trobar el vidre de l’aparador trencat i precintat pels Mossos. Feia més de 24 hores que li havien entrat a robar, però ningú l’havia avisada. Aleshores va saber que, en els primers minuts de l’1 de maig, poc després de la mitjanit, una persona havia rebentat el vidre per entrar al local, havia destrossat diversos objectes i s’havia endut més de mil euros en efectiu. La policia ho va veure el dia 1 al matí, però no van poder localitzar la propietària, que se’n feia creus en descobrir-ho. “Més que l’impacte econòmic, és el trastorn que genera una cosa així”, admet Cabrera.

Una sensació similar és la d’Adrián Rubio, del restaurant Cierzo (Bailèn, 56), on van entrar a robar fa mesos. “Havíem tancat cap a la una, i mitja hora més tard, mentre estava a la dutxa, em van avisar els de l’alarma”, recorda. En el seu cas també es van emportar els diners de la caixa –“poca cosa, perquè ja pràcticament no es paga amb efectiu”, matisa–, però el pitjor va ser la destrossa de la persiana i el fet de no poder obrir l’endemà.

Enxampats in fraganti

El centre d’estètica A. Gala (Bailèn, 50) va viure una situació de pel·lícula fa cosa d’un mes. Cap a les sis del matí d’un dia feiner, uns homes van forçar la persiana del local, van encastar una moto contra el vidre i hi van entrar a robar. Algú que ho va veure va aturar un cotxe patrulla que passava per la zona i va truncar els plans d’aquests lladres, que no eren precisament Arsène Lupin. Quan va entrar la policia, ells es van amagar al lavabo del personal i es van negar a sortir. Els agents van haver de trencar la porta i finalment els van detenir.

En els tres minuts que van passar a dins del local, els lladres van tenir temps de preparar el botí que pretenien endur-se. “Hi havia una bossa amb tot de productes d’alta gamma coreans, i també havien agafat el portàtil, el mòbil i una mica d’efectiu, que en tenim molt poc”, detalla la Júlia, una treballadora. Arran d’aquells fets, el negoci s’ha blindat: “Tenim tota la seguretat del món”, afirma la Júlia, que, tot i això, confessa que té “molta por”.

Manca d’il·luminació

“En tots els anys que fa que som aquí, mai havia passat res. És una cosa d’ara”, diu Cabrera. Tant la propietària de la botiga de mobles com la resta de comerciants afectats coincideixen en el diagnòstic: hi falta llum. “Cal més il·luminació i potser també més vida”, valora Martínez, que creu que el fet de tenir dues escoles a banda i banda –l’Escola Santa Anna i el Col·legi Sagrat Cor-Diputació– els penalitza fora de l’horari lectiu.

El president de l’associació de comerciants Coreixample, Xavier Llobet, també demana millorar l’enllumenat, però es mostra satisfet “amb la resposta policial” a la problemàtica. En aquest sentit, els botiguers reconeixen que se sentirien més segurs amb un reforç de la vigilància en aquests cinquanta metres que sembla que estan de moda entre els lladres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram