Acció a Girona com la que va proposar Podemos. Foto: Lourdes Casademont / ACN

Una moció sobre memòria històrica presentada per Podemos al Ple de novembre va aixecar polseguera. Els liles van portar un text a proposta de dues entitats de memòria històrica de la ciutat, Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat i l’associació ‘Ateos y republicanos’, on demanaven que s’instal·lin a la ciutat dues llambordes per recordar els dos regidors de l’Ajuntament que van ser afusellats pel franquisme. Aquesta idea va néixer a Mallorca, seguint la iniciativa impulsada per l’artista alemany Gunter Demnig que recorda les persones que van patir els camps d’extermini nazis, però canviant les llambordes daurades, conegudes com a ‘stolpersteine’, per unes de platejades.

Aquest origen compartit va suposar el primer xoc entre Esquerra i Podemos. La portaveu dels republicans, Raquel Albiol, que el març va presentar una moció per demanar llambordes pels sis cornellanencs represaliats als camps nazis, va assegurar que aquestes altres no existien. Després, ERC es va retractar a les xarxes socials i va demanar disculpes a l’associació memorialista de Mallorca que ha impulsat la idea.

A partir d’aquí, el Ple es va anar encenent, fins al punt que l’alcalde Antonio Balmón va dir que “hi ha maneres de dir les coses que no ajuden”.

OBJECTIU COMPARTIT
Durant el Ple, tots els partits van dir que estan a favor de fer un homenatge a les víctimes del franquisme. Fins i tot Ciutadans hi va votar a favor. Però també van demanar a Podemos que retirés la moció per poder-ne consensuar una entre tots per al Ple d’aquest mes, cosa que les regidores no van acceptar argumentant que es tracta d’una moció de dues entitats i no del seu partit.

Davant d’això, el govern va presentar una esmena a la totalitat on es proposava fer un homenatge a tots els represaliats pel franquisme i Esquerra hi va sumar una altra esmena on reclama una reunió entre entitats i partits per tractar el tema. En aquest punt, Balmón va demanar que es retirés la moció de Podemos per evitar “una votació trencada” en un tema que tots comparteixen i va defensar que les propostes de tots els partits sumaven.

Finalment, però, el Ple va rebutjar la moció de Podemos i va aprovar la presentada pels comuns amb l’esmena d’ERC.