L’alcalde Balmón durant la presentació de l’aplicació. Foto: Anna Utiel

L’aplicació M7 de Seguretat Ciutadana, que funciona des de fa sis anys, inclou ara una funció per alertar de casos de violència masclista. Aquest sistema pioner, que va entrar en període de proves el mes de gener, compta amb dos nivells de seguretat i permet emetre alertes immediates i preventives.

El nivell 1 està adreçat exclusivament a dones en situacions de risc per violència masclista, com ara aquelles que tenen una parella o exparella amb una ordre d’allunyament. Amb aquesta eina, poden activar una alerta sense ni tan sols desbloquejar el mòbil. El nivell 2, en canvi, s’activa pitjant un botó a la pantalla d’inici del telèfon. En tots dos casos, els avisos arriben a la Guàrdia Urbana i, gràcies a un geolocalitzador, es posen en marxa els protocols d’assistència.

L’app també ofereix la possibilitat de programar alertes preventives, que s’activen quan detecten una possible situació de perill. Per exemple, si una usuària programa el temps que trigarà a fer un recorregut determinat i triga més del previst, s’envia una alerta a qui ella hagi triat: un altre usuari o cossos de seguretat públics i privats. Com que l’M7 és un sistema de cooperació interterritorial, s’hi han sumat fins a 13 municipis de l’AMB. A més, funciona arreu del món per als usuaris.

En el que va d’any, el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) ha atès 102 cornellanenques per violència masclista. Per això, el nou sistema es va presentar el dia 22 en el marc dels actes del 25N, entre els quals hi va haver una marxa i diverses conferències. La presentació va anar a càrrec de l’alcalde Antonio Balmón i de José Antonio Gallego, conseller delegat d’Einsmer, l’empresa local que ha creat l’aplicació.