L’Ajuntament canviarà la recollida d’escombraries. Foto: Twitter (@oscarpeto)

La ciutat ha empitjorat durant l’últim any. Així ho pensen un terç dels ciutadans, tal com revela l’enquesta encarregada per l’Ajuntament a Gesop. S’ha duplicat el nombre de persones que tenen aquest punt de vista, ja que ara ho pensen el 31% dels cornellanencs enquestats. En canvi, el 2018 només ho pensaven un 16%.

Les persones nascudes a Cornellà són les més pessimistes sobre l’evolució de la ciutat. Gairebé una de cada quatre creuen que ha empitjorat (40%). Per barris, els veïns de la Gavarra tenen una visió similar, amb un 39% que creuen que la ciutat ha anat a pitjor durant l’últim any. També ho pensen un de cada tres veïns de Sant Ildefons, Fontsanta i el Centre. Als barris d’Almeda, Riera i Pedró la xifra està entre un 21 i un 27%.

INCREMENTAR EL RECICLATGE
El principal problema de la ciutat per als veïns i veïnes és la neteja de l’espai públic. Un 24% dels ciutadans diuen que és la preocupació més important, una xifra que es dispara gairebé deu punts en comparació amb el 2018 (14,5%). De fet, fa dos anys ja era la qüestió que més preocupava als cornellanencs.

Per intentar fer-hi front, el govern d’Antonio Balmón ha renovat el contracte de neteja viària i recollida d’escombraries, amb una inversió de 10 milions d’euros. Des del consistori asseguren que aquest nou sistema suposarà un canvi d’hàbits, ja que aquest any es renovaran tots els contenidors de la ciutat i, a partir del 2022, es començaran a activar els contenidors intel·ligents. Aquests només es podran obrir amb una targeta, que permetrà controlar les escombraries que s’hi tiren i que els ciutadans reciclin correctament.

L’objectiu és que la ciutat separi i recicli correctament el 55% de les deixalles el 2025, tal com reclama la Unió Europea. De fet, l’enquesta diu que un 40% dels ciutadans estarien disposats a pagar una taxa municipal per millorar el reciclatge.

PROBLEMES DE CONVIVÈNCIA
La inseguretat i l’incivisme són la segona i la tercera preocupació dels ciutadans, unes xifres que també creixen en comparació amb el febrer del 2018.

Els problemes d’inseguretat ciutadana són una preocupació per al 23% dels veïns, mentre que l’incivisme ho és per a l’11,5%. Unes dades que es disparen a Sant Ildefons i Gavarra, on els temes de convivència són el problema més important per a més de la meitat dels veïns.

EFECTES DE LA PANDÈMIA
L’enquesta, que es va fer a través de 503 entrevistes realitzades entre el 23 de febrer i el 4 de març, també revela l’impacte que ha tingut el coronavirus entre els ciutadans. A Sant Ildefons, per exemple, gairebé un 40% dels veïns estan preocupats pels problemes econòmics.

De fet, quatre de cada deu cornellanencs creu que la seva situació personal ha empitjorat durant l’últim any. La xifra s’ha multiplicat, passant del 22,5% el 2018 al 37% actual. En canvi, s’ha estancat el nombre de ciutadans que pensen que està igual i cauen vuit punts els que creuen que ha millorat.

Però tot i aquestes dades, un terç dels veïns estan molt satisfets amb la vida que porten i la meitat ho estan bastant.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram