Els infants ingressats a l’hospital jugant amb els robots. Foto: Citilab

Els nens i nenes que reben tractament mèdic a l’Hospital Sant Joan de Déu i tenen entre 8 i 12 anys “són els que necessiten més atenció”, perquè “són molt conscients del que estan passant” mentre dura la seva hospitalització. Ho explica el cornellanenc Jaume Romagosa, que el 15 d’octubre va fer el primer taller de robòtica amb els infants que estan ingressats al centre gràcies a la col·laboració del Citilab. Romagosa explica que quan va fer la proposta als responsables del centre hospitalari, aquests van estar encantats amb la idea.

De fet, ell mateix detalla que, “com que a les escoles els ensenyen programació”, els nens i nenes “tenen moltes ganes” de fer activitats amb robots. Per això, Romagosa reconeix que fa “molta il·lusió” fer aquest tipus de tallers, perquè “veus que s’ho passen molt bé” i “es distreuen molt”, que assegura que és el més important.

EL PAPER DEL CITILAB
Davant de la bona rebuda de la idea per part de l’hospital, Romagosa es va posar a treballar per poder-la posar en marxa i aquí és on entra en escena el Citilab. Romagosa s’hi va dirigir per demanar-los que l’ajudessin a fer el robot que necessitava, un aparell senzill que els nens i nenes poguessin programar i adaptar al seu gust. Però des del centre li van dir que ja el tenien.

Es tracta d’en Fantàstic, un robot que el centre fa servir per ensenyar robòtica i programació a les escoles de la ciutat. A l’hospital, els infants que van participar en el taller el van poder decorar al seu gust amb peces de construcció.

Per altra banda, Romagosa ha fet unes peces que encaixen entre si i que imiten un trencadís de Gaudí perquè els nens i nenes puguin construir diferents camins per on el robot circula, un cop programat pels mateixos infants.

GRAN EXPERIÈNCIA
Per valorar el primer taller, Romagosa recorda el cas d’un pacient que, tot i que havia de tornar a la seva habitació, no volia deixar de jugar amb el robot del Citilab. Després d’una experiència tan positiva, el taller es tornarà a repetir el 20 de desembre.

Romagosa també reconeix que s’entén molt bé amb el Citilab, que es dedica a acompanyar els projectes que els hi proposen i amb qui ja havia col·laborat.