L’Agrupació Sardanista de Cornellà va ser l’encarregada de llegir el Pregó de la Jordiada. Foto: Ajuntament

Aquest any, Sant Jordi no només es va haver d’enfrontar al drac. Tal com va arrencar el dia, el principal perill de la Diada era la pluja. Llibreters i floristes, que s’havien llevat ben d’hora per muntar les parades i tenir-ho tot a punt per als més matiners, miraven de reüll el cel gris mentre esperaven que els ruixats no acabessin aigualint la festa de les roses i els llibres.

Tot i que a primera hora l’aigua va fer acte de presència, obligant els llibreters a tapar els llibres amb plàstics i fent que els més pessimistes ja donessin per perduda una de les jornades més importants del sector, finalment el sol va guanyar les nuvolades i els cornellanencs i les cornellanenques van poder gaudir d’un Sant Jordi radiant.

El parc de Rosa Sensat, que va agafar el relleu del parc de Can Mercader, va ser l’escenari escollit per acollir els diferents actes de la 27a edició de la Jordiada, que va arrencar a dos quarts de sis de la tarda amb l’espectacle musical per a infants ‘L’atac del Drac’, de la Companyia Ai Carai.

Els encarregats de continuar amb la ‘Jordiada a peu de carrer’ van ser els membres del Quartet Royal Garden, que van posar la música a partir de dos quarts de set de la tarda.

A continuació, diferents colles i associacions culturals de la ciutat van posar en marxa la cercavila popular, que va recórrer diferents carrers del barri Centre. Els grallers de l’Agrupació Sardanista, la Colla de Bastoners, el drac i els tabalers del Foment de Cultura Popular i el Quartet Royal Garden van ser els acompanyants de la Dragona Cornèlia, que va conduir la cercavila fins al Castell de la ciutat.

Allà, a partir de les vuit, es va fer l’acte de presentació de la XXVII Jordiada. Aquest any el pregó va anar a càrrec de l’Agrupació Sardanista de Cornellà, ja que enguany celebra el 50è aniversari del seu naixement.

HOMENATGE A TERESA PÀMIES
Aquest any també es compleix el centenari del naixement de l’escriptora i periodista Teresa Pàmies. Davant d’aquesta efemèride, la Comissió de la Jordiada va voler dedicar la festa a l’autora de títols com ‘Testament a Praga’, ‘Quan érem capitans’, ‘La filla del Gudari’ o ‘Informe al difunt’.

Tots aquests actes del 23 d’abril van marcar l’inici d’una agenda que, fins al 5 de maig, estarà plena d’activitats, xerrades i tallers dedicats a promoure la cultura popular catalana. Des de lectures de poemes i xerrades literàries, que es faran en les diferents biblioteques de la ciutat, fins al sopar literari que acollirà el restaurant Terra Gourmet el pròxim 3 de maig i que servirà per presentar el llibre ‘Kirman, el faquir de Cornellà’.

DUES SETMANES DE CULTURA
El punt final d’aquesta agenda d’activitats es posarà el diumenge 5 de maig amb la XXVII Festa de Cultura Popular, que se celebrarà al parc de Can Mercader. Aquesta zona verda de la ciutat s’omplirà de parades de roses i llibres, jocs infantils, actuacions, tallers i tota mena d’activitats relacionades amb la cultura. Però també es faran mostres d’artesania i d’oficis i un dinar popular per aquells que vulguin passar tot el dia al parc.

A més, les entitats que impulsen aquesta festa, que farà que aquest any la Jordiada duri dues setmanes, podran mostrar les diferents expressions de la cultura popular i tradicional catalana.