José Montilla durant la compareixença al Parlament. Foto: Gerard Artigas / ACN

“No he vingut a demanar perdó”. Així de contundent es va mostrar l’ex-President de la Generalitat, José Montilla, en la seva compareixença davant de la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament. El també exalcalde de Cornellà va ser convocat davant d’aquesta comissió pel seu fitxatge pel consell d’administració d’Enagás.

Tots els partits excepte el PSC van explicar que consideren que aquesta tasca és incompatible amb la d’ex-President del Govern i per això van reclamar que renunciï a una de les dues. Així li ho va demanar José Rodríguez, diputat d’Esquerra, que va assegurar que “la figura d’expresident li ha quedat petita”, ja que no li dona la importància que el càrrec mereix.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va anar més enllà i va dir que acceptar aquest fitxatge va contra “l’ètica i l’honorabilitat de qualsevol càrrec públic, però especialment del president de la Generalitat” i, per això, tal com recull l’Agència Catalana de Notícies, va demanar a Montilla que abandoni la idea d’acceptar el càrrec al consell d’administració a a la companyia elèctrica, que també cotitza a l’Ibex-35.

MALA IMATGE
Ciutadans i els comuns van reconèixer que el seu fitxatge no és il·legal, però els dos partits van coincidir en dir que “fa lleig”.

Lorena Roldán, portaveu dels taronges al Parlament va assegurar que l’exbatlle cornellanenc “ha tornat a decebre” els ciutadans amb aquesta “porta giratòria de més de 360.000 euros l’any” i li va demanar que faci un “pas enrere”.

Des d’En Comú Podem, Marta Ribas va afirmar que entrar a formar part del consell d’administració d’Enagás “és legal però poc ètic” i va defensar que cal canviar la llei d’expresidents per evitar que casos així es repeteixin.

Un dels grans debats va ser sobre el fet que Montilla ha assegurat que mantindrà oberta la seva oficina d’ex-President, un espai que paga la Generalitat a través del seu pressupost. Els partits consideren que això és incompatible amb treballar per al sector privat, però l’ex-President va assegurar que no farà servir “mitjans ni espais públics per a les activitats privades”.