El Govern ha aprovat un decret llei per regular els preus del lloguer. Foto: Mar Martí / ACN

Regular el preu del lloguer en aquelles ciutats o barris on la falta d’habitatges n’ha encarit el cost. Aquest és el principal objectiu del decret llei que ha aprovat la Generalitat, que pretén controlar el mercat per donar solucions a la necessitat d’habitatge.

Segons aquesta nova normativa, el cost del lloguer podrà ser, com a màxim, un 10% més car del que marqui l’índex de referència de preus de lloguer a cada zona, un indicador que elabora el Departament de Governació des del 2017.

Però el decret llei que ha de regular els preus dels lloguers inclou algunes excepcions. Per exemple, el límit podrà ser de fins a un 15% per a aquells pisos que justifiquin que tenen unes vistes privilegiades o per a aquells que la zona comunitària tingui piscina o jardí. Per als pisos de nova construcció o que s’hagin reformat totalment, la llei també preveu un mínim més alt, en aquest cas del 20%, i una moratòria de tres anys abans d’haver d’aplicar el límit que marca l’índex. A més, els contractes que estiguin en vigor tampoc hauran d’aplicar el límit.

“POC EFECTIU”
Aquestes excepcions són una de les principals crítiques que fan des del Sindicat de Llogaters, que considera que la immensa majoria de lloguers seguiran sense tenir “cap mena de límit” en el preu.

A més, com que els preus es marcaran segons l’índex de referència de la Generalitat, l’entitat assegura que es partirà d’uns “preus irreals”, ja que l’índex té en compte els preus de mercat actuals, “inflats per la bombolla del lloguer”.

El Sindicat també diu que és un error que la nova normativa no contempli multes ni sancions per a aquells que no compleixin la llei, “una mesura essencial per fer efectiva la regulació”.

EN MANS DE LA CONSELLERIA
Perquè la regulació del preu dels lloguers s’apliqui en un barri o en una ciutat, prèviament s’haurà d’haver declarat la zona com a mercat d’habitatge tens, una competència que quedarà en mans de la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

Aquells ajuntaments que ho vulguin sol·licitar hauran de demanar-ho al Govern presentant una memòria que ho justifiqui.

Els preus dels lloguers es moderen allà on són més cars

En aquells municipis on els lloguers són més elevats, com Sant Just Desvern, Castelldefels, Viladecans o El Prat, la pujada de preus durant el 2018 ha estat més moderada que en altres ciutats de l’àrea metropolitana.

Així ho diu un informe elaborat per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, que detalla que en aquestes ciutats l’increment dels preus va ser d’un 3%, sis punts per sota del 9% que es va registrar en altres municipis de l’àrea metropolitana, com per exemple Cornellà o Esplugues.

Però el mateix estudi, elaborat a partir de les dades recollides per l’Incasòl i els anuncis publicats a Habitaclia, reconeix que aquesta tendència es dona en aquests municipis perquè els preus ja han arribat al màxim possible.

Un dels casos és Sant Just Desvern, on l’increment dels lloguers entre el 2017 i el 2018 va ser d’un 39%, arribant a uns 1.164 euros al mes de mitjana. Des de l’Observatori també argumenten que un factor que fa augmentar els preus és la proximitat d’aquestes ciutats amb la ciutat de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram