Un moment del congrés El Baix Llobregat a debat. Foto: El Baix Llobregat a Debat

“Fa temps que hem deixat de ser el pati del darrere de Barcelona, i amb aquest congrés hem reafirmat aquesta idea”. Són paraules de Conxita Sánchez, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), en referència al congrés El Baix Llobregat a Debat, que va tenir lloc a Sant Feliu els dies 8 i 9 de juliol.

El congrés va servir per posar en comú les conclusions dels debats sobre diferents àmbits de la comarca que s’han celebrat els últims mesos a diferents municipis. Ha estat un exercici de “diagnosi i anàlisi”, un espai “per reflexionar i debatre” i una “oportunitat per dissenyar en comú objectius estratègics pels reptes” que afronta la comarca, segons expliquen els organitzadors de l’esdeveniment. Sánchez, però, va més enllà, i qualifica el congrés com “la culminació d’un procés d’autoestima al Baix Llobregat”.

ZONA AMB “POTENCIALITATS”
El congrés va reunir diversos experts que van reflexionar al voltant del passat, present i futur de la comarca. En una de les ponències, el politòleg Quim Brugué va destacar que el Baix Llobregat “és un territori complex i amb moltes potencialitats”. Una realitat, tal com recorda Sánchez, que no ha estat sempre així. “Als anys 70 la comarca estava totalment desestructurada”, afirma la presidenta del CECBLL, que destaca la “gran feina” per “cosir el territori” que van fer els ajuntaments democràtics de la mà del teixit associatiu. És justament aquesta “visió col·lectiva” que va impulsar el Baix la que ha de guiar el seu futur, reflexiona Sánchez. “El Baix Llobregat és una comarca multicèntrica sense una capitalitat clara”, un aspecte que, lluny de ser un handicap, li aporta “força i caràcter”, afegeix.

MARCA ‘BAIX LLOBREGAT’
Una altra de les conclusions del congrés és que cal crear una “marca Baix Llobregat” per fer més atractiu el territori i convidar “la gent de Barcelona” perquè visiti “la comarca del 10%” –en referència al fet que el Baix aplega el 10% de la població catalana i produeix també el 10% del PIB català– i la “columna vertebral de l’àrea metropolitana”.

 

Colau: “Cal tractar el Baix
en igualtat de condicions”

L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ada Colau, va ser l’encarregada d’obrir el congrés amb una ponència on va destacar la importància de la comarca en l’àmbit metropolità.

En aquesta línia, Colau va posar molt d’èmfasi en la necessitat d’una relació de cooperació entre la capital catalana i el Baix. “Barcelona exerceix amb gran sentit de la responsabilitat el seu paper de capital metropolitana”, va afirmar Colau, que va afegir, tanmateix, que “mai l’exercirà des de l’arrogància”, sinó “amb voluntat de donar a conèixer la potencialitat dels seus veïns”. A més, segons va reconèixer, “Barcelona té moltes coses bones a aprendre del Baix Llobregat”, un aliat al qual “cal tractar en igualtat de condicions”. “Hem de cooperar més”, va afirmar.

Finalment, Colau va destacar el que considera el valor més important de la comarca, “la seva gent lluitadora, amb una llarguíssima tradició associativa i un paper fonamental en el futur metropolità”. I és que, com va dir la batllessa, el Baix “ja no és el pati del darrere de Barcelona”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram