Imatge del vídeo que ha creat el centre per ajudar als infants que són testimonis de violència a casa seva. Foto: Àlex Recolons / ACN

El confinament ha deixat aïllades i desprotegides a les víctimes de violència masclista. Així ho constaten des de l’Institut Català de les Dones, que ha detectat un increment del 88% de les trucades que es fan al telèfon 900 900 112 per denunciar aquests casos. Des d’aquest centre expliquen que, si abans del confinament la mitjana diària de trucades que rebien era d’unes 25, del 16 de març fins al 30 d’abril aquesta xifra es va elevar fins a les 47 trucades diàries. I el confinament ha fet que, a mesura que passaven les setmanes, les xifres anessin augmentant. Perquè si la primera setmana després que el govern de l’Estat decretés l’estat d’alarma i el confinament que impedia que ningú sortís de casa hi havia una mitjana de 33 trucades diàries, a finals d’abril aquesta xifra gairebé s’havia doblat i ja arribava a les 61 trucades al dia.

A més, segons les dades de l’Institut Català de les Dones recollides per l’ACN, més de la meitat de les víctimes ateses viuen amb els seus fills, ja siguin famílies monoparentals, dones amb fills que viuen amb la parella o dones amb fills que no viuen amb la parella.

CONSEQÜÈNCIES GREUS
La relació més intensa entre els membres dels nuclis familiars que ha comportat el confinament és un problema a les llars on es pateix violència. I és que un de cada cinc infants que reben tractament en un centre de salut mental han presenciat violència a la seva llar o l’han patida directament, tal com expliquen des del Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) de Cornellà.

Per això, els professionals que hi treballen han elaborat una guia per ajudar a detectar aquesta mena de casos. Es tracta d’un model d’entrevista que es pot fer per telèfon i que permet preguntar als pacients si han patit violència sense que l’agressor s’adoni de res.

Es tracta d’una enquesta amb deu preguntes que es contesten sí o no o valorant del 0 al 10. D’aquesta manera, els professionals saben què passa al domicili i poden anar-hi en persones o enviar-hi la policia, si fa falta. També han fet un vídeo per als infants que són testimonis de violència a casa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram