Els cornellanencs i cornellanenques estan cridats a votar el 26 de maig per triar els seus representants a l’Ajuntament. Foto: Arxiu

Per la dreta o per l’esquerra, tots els partits que es presenten el 26 de maig volen treure un bon resultat el 26-M per evitar que Antonio Balmón segueixi quatre anys més com a alcalde, un càrrec que ocupa des de fa 15 anys. Però ara mateix, al PSC el vent li bufa a favor. El 28 d’abril, els socialistes van tornar a celebrar una victòria a la ciutat, cosa que no podien fer des del 2015, i és que en les diferents eleccions convocades des de llavors havien perdut davant dels comuns a les dues generals i de Ciutadans a les eleccions al Parlament del 21 de desembre del 2017.

El 28-A, el PSC va aconseguir 17.570 vots, el 36,21%, imposant-se en tots els barris de la ciutat. Aquestes xifres confirmen les paraules d’Antonio Balmón a l’entrevista que va publicar aquest periòdic el mes de març, on assegurava que ara “el PSC està en bona posició” en comparació amb fa quatre anys, quan deia que es van presentar “en unes circumstàncies molt complicades”.

DIÀLEG I GESTOS
A diferència d’altres pesos pesants del socialisme, tant català com espanyol, Balmón aposta per fer gestos amb l’independentisme. Per exemple, el novembre passat l’alcalde va visitar els presos polítics a la presó de Lledoners. A més, el batlle socialista ha aconsellat a Pedro Sánchez que s’allunyi d’aquells polítics que només busquen la crispació i que s’impliqui en la resolució del conflicte existent entre Catalunya i Espanya.

Aquestes declaracions les va fer recentment en una entrevista a RAC1, on també va dir que el líder del PSOE s’hauria de tornar a asseure a dialogar amb els partits independentistes.

ALTERNATIVES DIVERSES
A diferència del 2015 i el 2016, quan va aconseguir superar el PSC, el 28-A En Comú Podem va quedar en segona posició després de rebre 10.165 vots, el 20,95%, i ocupar la segona plaça a tots els barris de la ciutat.

Tot i perdre’n 3.300 des del 2016, els comuns valoren “positivament la consolidació del vot a la ciutat” i consideren que són l’única “alternativa reals als socialistes” perquè són l’únic partit que pot mirar “de tu a tu” un PSC que consideren “obsolet i antiquat”. Però no són els únics que s’erigeixen com l’opció per desallotjar el PSC del govern local. També és l’argument de Ciutadans, que el 28-A va sumar 6.792 vots, un 14%. Aquest resultat li va valdre per escalar fins a la tercera posició, doblant els vots de les eleccions municipals.

CREIXEMENT REPUBLICÀ
Qui també va aconseguir un resultat històric va ser Esquerra Republicana, que el 28-A va sumar 6.077 vots, el 12,52%, passant de cinquena a quarta posició. Per barris, els republicans van aconseguir ser la tercera força a Almeda, a Riera i al Centre, on la diferència amb els comuns, que ocupen el segon lloc, va ser de 99 vots.

A les municipals, amb Raquel Albiol repetint com a cap de llista, els republicans aspiren a mantenir el suport per tal d’augmentar la seva representació al Ple, on aquest mandat han tingut dos regidors.

CÀSTIG SEVER
Un dels partits que va sortir més mal parat del 28-A és el PP, que va passar de tercera a cinquena força després de perdre més de 3.200 vots. Els populars, que van rebre 2.793 suports (5,76%), tenen l’objectiu de recuperar-se sense Daniel Serrano, que va deixar el Ple per ser secretari general del partit i que acaba d’entrar al Parlament com a diputat.

Per darrere van quedar Vox amb 1.826 vots (3,76%), que va passar per davant de JxCat, que en va sumar 1.474 (3,04%). Amb aquests resultats, és complicat que aquests partits aconsegueixin representació el 26 de maig.

També caldrà veure quin paper juguen Alternativa d’Esquerres de Cornellà (CUP) i Podemos. Fa quatre anys es van presentar junts en una sola llista que va aconseguir cinc regidors després de sumar 6.075 vots, convertint-se en la primera força de l’oposició. Ara, les dues llistes es presenten per separat després de tenir un mandat convuls. A més, la marca “comú” se l’ha quedat l’antiga ICV.

El dia 26 sortirem de dubtes.

Mari Carmen López, número 1 de Podem

Com ha passat en altres municipis de la comarca, els membres de Podem no formaran part de la confluència dels comuns i han format la seva pròpia llista. L’actual regidora no adscrita Mari Carmen López, que fa quatre anys es va presentar amb Cornellà en Comú, n’és la cap de llista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram