Vagues Cornellà

Assemblea celebrada al barri d’Almeda. Foto: Memoria de un barrio obrero

Juliol del 1974. Franco encara és viu, tot i que dona evidents senyals de feblesa, molt afectat per l’edat i el Parkinson, i ja es respiren aires de canvi a l’Estat. Especialment entre la classe treballadora de les perifèries urbanes, com a l’àrea metropolitana de Barcelona i, en concret, als barris i polígons industrials del Baix Llobregat.

En una època de gran efervescència reivindicativa, després de dècades de repressió, la comarca va ser escenari d’aturades que finalment van esdevenir autèntiques “vagues socials”, perquè van aconseguir implicar la participació de tota la societat, des dels obrers de Siemens, La Seda, Roca, Montesa o Pirelli fins als estudiants i les associacions veïnals.

Una lluita col·lectiva

Els conflictes localitzats a una o diverses empreses van esdevenir, doncs, “una lluita col·lectiva per a reivindicar unes millors condicions laborals, socials i, en definitiva, una vida millor”, tal com s’apunta des del sindicat Comissions Obreres que es va crear aleshores i que ha commemorat, a Cornellà i en el marc del Dia Internacional del Treball Digne els cinquanta anys de les vagues generales del Baix Llobregat, que van tenir lloc entre els anys 1974 i 1976.

Aleshores, els treballadors de Solvay van anar a una primera vaga que va aturar tota la comarca. La segona vaga fou per l’increment de la carestia de la vida, el desembre de 1974, i la tercera vaga va tenir com a protagonista els acomiadaments de l’empresa Laforsa, del barri Almeda de Cornellà.

Tot plegat, remarquen des de CCOO, es va produir en un context històric de crisi energètica i econòmica i on les vagues i els sindicats de classe eren considerats il·legals.

Segons el secretari general de CCOO al Baix Llobregat, Josep Maria Romero, i el secretari general del sindicat, Javier Pacheco, l’objectiu de la commemoració és “defensar la lluita del moviment obrer per la recuperació dels drets i llibertats democràtiques” i relacionar-lo amb “els grans reptes actuals, en un context de canvis accelerats i profunds”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram