L’aventura dels socialistes de governar en minoria i haver de dependre d’altres grups del Ple per aprovar els pressupostos i altres propostes s’ha acabat. Antonio Balmón ja té una nova majoria absoluta per governar en solitari la ciutat. I ja es va poder comprovar des del primer minut d’aquest nou mandat que, de moment, ho farà així.

En la investidura, que es va celebrar el 15 de juny al Saló de Plens de la ciutat, el PSC en va tenir prou amb els seus vots per nomenar Balmón alcalde. Els socialistes tenen 14 regidors després d’aconseguir 18.184 vots (47,45%) a les eleccions del 26 de maig. En comparació amb el 2015, quan el partit va perdre la majoria que havia tingut des del 1987, els socialistes han aconseguit sumar 4.768 suports més.

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, Balmón es va mostrar molt satisfet d’haver recuperat la majoria absoluta, però assegura que el PSC seguirà buscant pactes i acords amb la resta de grups. “És la nostra tradició, amb majoria absoluta o sense”, assegura.

BONA SINTONIA
El partit que sembla més predisposat a entendre’s amb els socialistes és En Comú Movem Cornellà, la marca hereva d’ICV. La llista liderada per Claudio Carmona va mantenir els dos regidors de l’anterior mandat després de sumar 2.785 vots (7,27%).

Els comuns, que s’han convertit en l’última força del Ple després de perdre una cinquantena de vots, van ser l’únic partit que no va presentar el seu candidat a la investidura i que va votar en blanc, una mostra de la seva predisposició a mantenir la bona relació que van tenir amb el PSC el mandat passat.

RESULTAT HISTÒRIC
Esquerra Republicana s’ha convertit en la segona força del Ple després d’aconseguir quatre regidors gràcies als 5.387 vots recollits (14,06%) el 26-M. Això significa un increment de 2.179 vots en comparació amb el 2015.

Tal com va dir la cap de llista, Raquel Albiol, en el discurs del Ple d’investidura, els republicans lideraran l’oposició, però mantenint obert el diàleg amb l’equip de govern. A més, mentre Albiol prometia el càrrec, part del públic present al Saló de Plens va protagonitzar una breu esbroncada.

Un altre partit que també ha aconseguit un bon resultat ha estat Podemos, que va recollir 2.960 vots (7,72%) i dos regidors anant en solitari. Mari Carmen López i Elisabet García seran les representants dels liles al Ple.

ESTANCAMENT TARONJA
En canvi, després de les eleccions municipals, Ciutadans s’ha quedat allà on era el passat mandat. Els taronges han aconseguit mantenir tres regidors i continuaran sent la tercera força després de rebre 3.813 vots (9,95%), 113 menys que fa quatre anys.

FORA DEL PLE
Finalment, en aquest mandat hi haurà absències destacades com la del Partit Popular, que no en va tenir prou amb els 1.820 vots rebuts per arribar al 5% necessari per entrar al Ple. També queden fora Alternativa d’Esquerres, que fins ara tenia tres representants, i Junts per Cornellà, que ja no va aconseguir representació el 2015.