Salut demana a la ciutadania que només surti per fer el que sigui imprescindible o per anar a treballar. Foto: Àlex Recolons / ACN

Mà dura contra els que incompleixin el confinament. Això és el que demana l’alcalde Antonio Balmón en una carta enviada al president de la Generalitat, Quim Torra, en què proposa establir “un règim sancionador i un procediment clar per poder actuar”. Això vol dir, ras i curt, una norma clara per multar aquells que, per causes mèdiques, hagin de quedar-se a casa en quarantena i no ho compleixin.

De fet, Balmón va més enllà i demana eines perquè “en casos de reincidència es pugui demanar al Jutjat el confinament vigilat”. És a dir, que un tribunal obligui a complir una quarantena i l’Ajuntament tingui eines per controlar que la persona ho fa.

L’alcalde demana que s’apliquin aquestes mesures perquè assegura que “un dels principals problemes que s’està detectant i una de les causes del contagi comunitari de les darreres setmanes” a Cornellà són les persones que no segueixen “de forma estricta la quarantena obligatòria”.

Mentre no s’apliquen aquestes mesures demanades a la Generalitat, l’Ajuntament ha decidit crear un equip de rastrejadors format per 30 persones. Aquest grup de treballadors municipals recorrerà les zones on es produeixen més concentracions de persones de tots els barris, com per exemple mercats, terrasses, parcs i altres espais públics, per trobar grups de més de 10 persones.

Un cop localitzats, informaran els ciutadans de les normes sobre distància de seguretat i les recomanacions de Salut de no crear aglomeracions amb l’objectiu que deixin de trobar-se al carrer. Si no ho aconsegueixen, els rastrejadors avisaran la Guàrdia Urbana a través de l’aplicació de seguretat ciutadana perquè els agents prenguin les mesures necessàries.

Els trenta rastrejadors se sumen a l’equip de vint educadors cívics que, des de mitjans de mes, recorren els carrers i els comerços recordant les mesures preventives que s’han de seguir.

INCREMENT PREOCUPANT
Balmón va enviar la carta al president de la Generalitat després que Salut decidís incrementar les mesures de seguretat a la ciutat per l’augment de contagis detectat. Des de l’inici de la pandèmia, a Cornellà s’han registrat més de 1.000 positius, gairebé 300 en residències. A més, a la ciutat han mort més de 200 persones per culpa del virus.

Davant d’aquest increment, Salut recomana a la ciutadania que redueixi les seves sortides a aquelles activitats estrictament necessàries, com anar a comprar o per anar a treballar.

Les mesures també contemplen la suspensió de totes les activitats culturals i el tancament dels equipaments esportius, com el PELL o Can Mercader, on només està oberta al públic la piscina exterior.

Sobre aquest punt, l’alcalde Antonio Balmón va enviar una altra carta, en aquest cas dirigida a la directora del PROCICAT, Isabel Ferrer, on li explicava que el sector esportiu públic i privat de la ciutat havia adaptat totes les seves instal·lacions als protocols que exigia Salut per evitar la propagació de la Covid-19.

Unes mesures que, segons el batlle, també segueixen els parcs infantils recreatius privats i espais com el Trenet del parc de Can Mercader. Per això demana al PROCICAT que permeti que totes aquestes activitats puguin tornar a obrir.

TANCAMENT DE RESIDÈNCIES
Les residències per a persones de la tercera edat s’han convertit en el termòmetre d’aquesta pandèmia que s’acarnissa amb les persones grans.

Per això, arran de l’augment de contagis detectat per Salut a la ciutat, el Departament va enviar una carta a les residències diumenge 12 de juliol on els demanava que suspenguessin totes les visites durant quinze dies. La nota també suspenia totes les visites i ajornava durant dues setmanes els nous ingressos.

Les mesures, impulsades una setmana abans que les que el Govern va imposar a tota la ciutat el 18 de juliol, volien salvaguardar els avis i àvies i evitar que el virus tornés a entrar a les residències i aquests centres es tornessin a convertir en el punt negre de la pandèmia.

Es posposa l’acte d’homenatge

L’increment de casos detectat i l’augment de risc de contagi a la ciutat va obligar l’Ajuntament a posposar l’homenatge que havia preparat per recordar els veïns i veïnes que han perdut la vida durant la pandèmia. L’acte s’havia de celebrar dimecres 15 de juliol.