Kike Calvo explica com es van viure aquells anys a la ciutat. Foto: Josep Losada

Els anys 70 i 80 a Sant Ildefons “van ser temps durs”. Els veïns i veïnes, els joves d’aquella època, “van tenir por”. “Hi havia baralles, assalts”. Però també hi havia moltes persones, pares i mares i els seus fills adolescents, “que van lluitar molt per tenir un futur millor”. Vistes “amb el retrovisor”, aquestes són “històries de superació, de final feliç, i la majoria se’n van sortir”.

Qui parla així és Kike Calvo, nascut en aquest barri el 1966, que acaba de publicar El Príncipe de la calle, una novel·la que explica aquella època amb una petita gran història que, amb Sant Ildefons com a teló de fons, acaba sent universal.

UN ESCENARI PROTAGONISTA
De fet, més enllà dels protagonistes, qui també té un paper molt rellevant en tota la història és Cornellà. Per a Calvo, la ciutat “és una protagonista important de la novel·la” i explica que, aquells que la llegeixin, veuran que la ciutat d’aquella època “hi queda molt ben reflectida”.

Amb el punt de vista d’una persona que ho ha viscut des de dins, Calvo diu que “en aquell moment, Cornellà era una ciutat en reconstrucció que s’havia de fer nova” perquè hi faltaven equipaments, serveis de tota mena i, fins i tot, asfalt en alguns carrers. Per això explica que la novel·la acaba sent “un mirall de la realitat” d’aquella època.

UNA GRAN XARXA SOCIAL
Però més enllà de la situació política que hi havia durant la Transició, en la novel·la, Calvo reflecteix la realitat social que es vivia en aquell moment i que creu que sovint s’hi ha passat de puntetes a l’hora de parlar d’aquells anys.

En aquest sentit, l’autor recorda que va ser “un moment de gran solidaritat i ajuda” entre veïns, que sovint feien de xarxa de seguretat, convertint-se una xarxa social molt important.

Per als que vulguin conèixer més detalls sobre El Príncipe de la calle, el pròxim 10 d’octubre es farà la primera presentació de la novel·la a la ciutat. Serà a dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca García-Nieto i la conduirà l’escriptor Francesc Miralles.

I per als que ja se l’hagin llegit, Calvo diu que no descarta escriure la segona part.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram