No és casualitat que el passat 14 de maig l’Observatori contra l’Homofòbia premiés, a l’acte Aixeca’t contra l’homofòbia, el nostre Àmbit LGTB de CCOO de Catalunya. Un reconeixement a la nostra lluita.

No és casualitat perquè el nostre sindicat, com els altres premiats, treballa per trencar els silencis, donar visibilitat i millorar la consciència i el respecte envers aquest col·lectiu. Denunciar la vulneració dels drets humans que pateixen les persones per la seva orientació sexual o identitat de gènere és la nostra feina i el nostre compromís.

El 17 de maig es va commemorar el Dia Internacional de Lluita contra la LGTBfòbia, en un any 2014 en què la FELGTB ha volgut posar l’accent en la reivindicació dels drets de les persones LGTB com a drets humans arreu del món i en totes les facetes de la vida.

La varietat d’abusos que pateixen aquestes persones és il·limitada arreu del món: dones violades per “guarir” el seu lesbianisme, empresonaments, morts, tortura, insults, assetjament escolar i discriminació social i laboral.

A casa nostra fa només 35 anys que l’homosexualitat era considerada un perill social. Ara som políticament més correctes, però malauradament hem de tornar a parlar de discriminació, la que avui dia pateixen aquests treballadors i treballadores. I això està passant ara, en aquest mateix moment.

L’exemple més proper és el que ha patit un treballador de Zurich Services, cas que la Secció Sindical de CCOO a Zurich i CCOO de Catalunya han denunciat (conjuntament amb el treballador), a més d’exigir la reincorporació d’aquest company i la nul·litat de l’acomiadament per una discriminació per raó de sexe, ja que es vulnera l’article 14 de la CE, entre altres preceptes regulats en l’Estatut dels treballadors. L’acomiadament es va produir quan el comandament va saber l’orientació sexual del company. Mentrestant, i durant dos anys, l’acompliment del treball per part del treballador era l’idoni per a aquest lloc de treball.

Ens cal una legislació que protegeixi els col·lectius especialment vulnerables a la societat en general, i en l’àmbit laboral també. Els plans d’igualtat han de ser les eines de protecció a les empreses i centres de treball. Per desgràcia, moltes vegades, o més aviat massa, aquestes situacions de discriminació no són denunciades, i és també un àmbit d’actuació del sindicalisme confederal.

El 17 de maig es va commemorar el Dia Internacional de Lluita contra la LGTBfòbia. Va ser un dia de reivindicació, d’exigència d’igualtat efectiva, de lluita i de compromís contra la repressió que pateixen moltes persones.

Un cop més veiem que la direcció ha de ser la contrària i que les legislacions han d’avançar per generar els espais de seguretat necessaris per garantir la convivència de totes les persones, sigui quina sigui la seva orientació sexual o identitat de gènere.

Les estigmatitzacions, els prejudicis i les discriminacions han de deixar de ser la norma. Per això, el respecte, el reconeixement i la igualtat d’oportunitats han de continuar sent la nostra lluita.

per Enrique Rodríguez (CCOO)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram