Podem mobilitzar les energies de tants joves per la solidaritat davant els conflictes que vivim a Europa. I crear un servei civil de la generació actual de joves europeus i europees per tal d’acollir i estar en primera línia d’atenció davant l’onada de refugiats de la guerra de Síria i de l’Estat Islàmic; de tantes persones en situació de pobresa i atur, davant la crisi ambiental i energètica que el canvi climàtic i el consum irresponsable propiciarà, etcètera.
Tenim l’oportunitat de recuperar una idea d’Europa propera i ciutadana. Podem seguir la idea mobilitzadora del president Kennedy quan va crear els Cossos de Pau, un servei civil per a joves, que va desplegar i desplega pels cincs continents joves nord-americans moguts pels ideals de la cooperació, l’ajuda ambiental, l’educació, la Solidaritat, la Pau. En altres coordenades, també les brigades mèdiques protagonitzen missions humanitàries rellevants.
Veiem que els estats europeus no són capaços de gestionar amb humanitat la crisi dels refugiats –i la financera, i d’altres–. I veiem com les urbs, com les Ciutats pel Bé Comú que les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena encapçalen, es posen davant de la Solidaritat i de la gestió de la qüestió. I en xarxa amb ciutats com París, Lesbos o Lampedusa.
Barcelona ja va crear el districte 11è davant els bombardeigs a Sarajevo amb l’alcaldia de Pasqual Maragall. Intuïa el futur: l’Europa de les Ciutats; les Ciutats i els Governs Locals Units en l’àmbit mundial.
Davant de l’Europa reduïda a càlculs estatals, a finances que asfixien la vida quotidiana, necessitem de baix a dalt, que hi arribi l’alè democràtic. La crisi dels drets humans que suposa l’Estat Islàmic a les portes d’Europa, requereix una resposta política, també militar, i sobretot una mobilització dels joves europeus sense precedents, fent un pas endavant amb els seus braços, cap i cor: ho demana l’hora.
La Unió Europea i el Consell d’Europa compten amb programes d’intercanvi, voluntariat i mobilitat. Amb normativa i trajectòria al servei dels Drets Humans. Podem ara aprofitar els recursos i organitzar la solidaritat des de les ciutats, des d’on podem millorar el món. Ciutats mobilitzades, democràtiques, amb estratègies i objectius compartits, elaborats entre tots i totes. Som-hi!