Podem mobilitzar les energies de tants joves per la solidaritat davant els conflict​es​ que vivim a Europa. I crear un servei civil de la generació actual de joves europeus i europees per tal d’acollir i estar en primera línia d’atenció davant l’onada de refugiats de la guerra de Síria i de l’Estat Islàmic​;​ de tantes persones en situació de pobresa i atur, davant la crisi ambiental i energètica que el canvi climàtic i el consum irresponsable propiciarà, etcètera.

Tenim l’oportunitat de recuperar una idea d’Europa propera i ciutadana. Podem seguir la idea mobilitzadora del president Kennedy quan va crear els Cossos de Pau, un servei civil per a joves, que va desplegar i desplega pels cincs continents joves nord-americans moguts pels ideals de la cooperació, l’ajuda ambiental, l’educació, la Solidaritat, la Pau.​ En altres coordenades, també les brigades mèdiques protagonitzen missions humanitàries rellevants.​

Veiem que els estats europeus no són capaços de gestionar amb humanitat la crisi dels refugiats –i la financera, i d’altres–. I veiem com les urbs, com les Ciutats pel Bé Comú que les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena encapçalen,​ es posen davant de la Solidaritat i de la gestió de la qüestió.​ I en xarxa amb ciutats com París, Lesbos o Lampedusa.​

Barcelona ja va crear el districte 11è davant els bombardeigs a Sarajevo amb l’alcaldia de Pasqual Maragall. ​I​ntuïa el futur: l’Europa de les Ciutats; les Ciutats i els Governs Locals Units en l’àmbit mundial.

Davant de l’Europa reduïda a càlculs estatals, a finances que asfixien la vida quotidiana, necessitem de baix a dalt, que hi arribi l’alè democràtic. La crisi dels drets humans que suposa l’Estat Islàmic a les portes d’Europa, requereix una resposta política, també militar, i sobretot una mobilització dels joves europeus sense precedents, ​fent un pas​ ​en​davant amb els seus braços, c​ap i cor: ho demana l’hora​.

La Unió Europea ​i el Consell d’Europa ​compt​en​ amb programes d’intercanvi, voluntariat i mobilitat. ​Amb normativa i trajectòria al servei dels Drets Humans. ​Podem ara aprofitar els recursos i organitzar la solidaritat des de les ciutats, des d’on podem millorar el món. Ciutats mobilitzades, democràtiques, amb estratègies i objectius compartits, elaborats entre tots i totes. Som-hi!