Prop d’un miler de persones es van manifestar el passat dissabte 15 pel centre de la ciutat sota el lema Tsunami veïnal. Barcelona no funciona. Les seves reivindicacions abordaven assumptes com l’incivisme i la inseguretat amb els quals han de conviure en alguns dels barris.

La marxa, que va començar a la Via Laietana i va dirigir-se cap a la plaça Sant Jaume, estava convocada per una vintena d’associacions de veïns de barris com el Gòtic, el Raval, la Barceloneta, el Poblenou, el Poble-sec, el Fòrum o Nou Barris (la FAVB, per la seva banda, no hi va donar suport de forma pública) que en un manifest publicat dies abans denunciaven “la degradació, a causa de la permissivitat i l’absència d’accions específiques per part de l’Ajuntament”. Representants de partits polítics de l’oposició, com la candidata a l’alcaldia del Partit Demòcrata, Neus Munté, o l’actual número 1 de Ciutadans, Carina Mejías, van formar part de la comitiva, mentre que el regidor socialista i exmembre del govern municipal, Jaume Collboni, va mostrar el seu suport a la manifestació en un tuit.

Tot i això, dies abans els manifestants van voler remarcar que la marxa no era “un acte contra Colau”, sinó “un acte de reclamació per trobar solucions immediates”. També van voler deixar clar el caràcter apolític (van advertir que si detectaven accions partidistes polítiques per part d’algun grup, se’ls convidaria a abandonar l’acte) i inclusiu de la manifestació.

A la pràctica, deien que la degradació de la ciutat es tradueix en “incivisme, botellón, venda il·legal, narcoactivitat, baralles al carrer, pisos turístics il·legals, bicitaxis o grups organitzats de lloguer de bicicletes que no compleixen les normatives, entre moltes altres” i van reclamar al govern d’Ada Colau “que comenci, d’una vegada per totes, a fer la seva feina, que es facin complir les normatives”.

Una altra reclamació que apareixia al manifest i que també va ser una de les constants de la manifestació va ser la seguretat i la neteja de l’espai públic, demanant més presència de Guàrdia Urbana i Brigades de Neteja.