Via Laietana

Projecció de com quedarà la Via Laietana amb la remodelació final. Foto: Ajuntament

Les obres del tercer tram –o tècnicament el 2.2– de la reforma de la Via Laietana, que afecta el tram que va des de la plaça Antoni Maura fins al passeig Colom, tindran un cost de quasi de 17 milions d’euros. Es tracta, de moment, de les obres més cares d’aquesta ambiciosa reforma.

Així ho ha pogut saber el diari Línia Ciutat Vella, que ha tingut accés als documents del projecte. Segons queda recollit, “el Tram 2 es caracteritza per l’existència d’unes galeries de serveis obsoletes, que es preveuen eliminar dins el tram 2.2”. Alhora, aquesta fase de la reurbanització de la Via Laietana inclou la reurbanització dels carrers Àngel Baixeras i Fusteries, el carrer Consolat de Mar, la plaça de l’Àngel i les places Idrissa Diallo i Correus.

Les obres, que duraran 21 mesos, tenen com a objectiu fer el cèntric carrer “més agradable pel vianant així com potenciar la transversalitat entre les dues bandes de la Via, sense perdre la capacitat vertebradora i d’enllaç que ara té”. Per això, es pavimentaran carrers, es plantaran arbres nous i s’instal·larà enllumenat.

Entre altres, aquesta fase de la remodelació de la Via Laietana contempla la retirada definitiva del que quedava de l’escultura d’Antonio López. “A la plaça Idrissa Diallo, hi ha, actualment, la peanya que ocupa gran part de la plaça hipotecant molt l’espai disponible”, afirmen des de l’Ajuntament. “Per a la reurbanització d’aquesta plaça cal desmuntar la peanya i traslladar-la o a magatzem o a una nova ubicació encara no acordada”, afegeixen. La retirada va ser una demanda dels moviments antiracistes de la ciutat, ja que Antonio López era un adinerat burgès del segle XIX que es va enriquir amb el comerç d’esclaus a ultramar.

Les sorpreses de la Via Laietana

La Via Laietana també ha estat notícia aquesta setmana després que durant les obres de les primeres fases del projecte es descobrissin vestigis d’època romana. Es tracta d’un cadàver adult del segle V després de Crist en un estat de conservació molt bo.

Les restes de l’home, que podia tenir entre 35 i 60 anys en el moment de la seva mort, han estat traslladades a un laboratori per fer una anàlisi més detallada.

No és la primera troballa similar que s’ha fet a la Via Laietana. De fet, la passada tardor, les obres es van topar amb les restes d’un antic monestir de monjos del segle XIII.

Esquelet romà

Esquelet d’origen romà ha estat traslladat al laboratori. Foto: Ajuntament

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram